Research Article
BibTex RIS Cite

Kütahya İlinde Meyvecilik

Year 2019, Issue: 65, 521 - 532, 31.05.2019
https://doi.org/10.14222/Turkiyat4183

Abstract

Araştırma sahasını oluşturan Kütahya ili, Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümü’nde yer almaktadır. Kış mevsiminin sert ve soğuk geçtiği ilde, meyve tarımı doğu-batı istikametinde uzanan ovalarda yapılmaktadır. Sahada en fazla üretim değerine sahip olan başlıca meyveler elma, vişne, kiraz, erik, ceviz, çilek, armuttur. Fakat toplam meyve ağaçlarının %73’ünü vişne, kiraz ve ceviz ağaçları oluşturmaktadır. Çünkü bu üç ürünün ekonomik getirisinin fazla olması, bu meyvelerin üretim alanlarının genişletmiştir. Araştırma sahasında meyvecilik genel itibariyle geçmişten beri süregelen klasik yöntemlerle yapılmaktadır. Üreticiler teknik bilgilerle donatılması ve üretimin ziraat mühendislerinin kontrolünde yapılması, hem ürünlerin kalitesini ve değerini arttıracak hem de çiftçilerin zarar etmesini önleyecektir. Bunların yanında ürünlerin kurulacak olan kooperatifler vasıtasıyla pazara sunulması meyveciliğin istenilen düzeye ulaşmasını sağlayacaktır. 

References

  • Avcı, Fatma. (2012). Kütahya İlinin Turizm Coğrafyası, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum. Arınç, Kenan. (2011), Doğal, İktisadi, Sosyal ve Siyasal Yönleriyle Türkiye’nin Kıyı Bölgeleri, Erzurum: Biyosfer Araştırmaları Merkezi. Erol, Adem. (2007). Altıntaş (Kütahya) İlçe Merkezinin Coğrafi Etüdü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar. Doğanay, Hayati ve Çavuş, Ahmet. (2013). Türkiye Ekonomik Coğrafyası, Ankara: Pegem Akademi Yayınları. Doğanay, Hayati. (2011). Türkiye Ekonomik Coğrafyası, Ankara: Pegem Akademi Yayınları. Dönmez, Yusuf. (1975). “Kütahya Ovası ve Çevresinin Coğrafi Özellikleri”, Türk Coğrafya Dergisi, 26, s. 34-47. Gergiç, Işıl. (2007). Altıntaş (Kütahya) Havzası’nda Doğal Ortam ile İnsan Arasındaki İlişkiler, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar. Koday, Saliha. (2002). Bursa İlinde Meyvecilik, 28. Coğrafya Meslek Haftası (17-19 Mayıs 2001) Bildirileri, Türk Coğrafya Kurumu, İstanbul: Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Koday, Zeki. (2004). “Kağızman İlçesi’nde Meyvecilik”, Doğu Coğrafya Dergisi, 9 (12), s.189-206. Kütahya Valiliği. (2017). Kütahya, Kütahya: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları. Milli Eğitim Bakanlığı. (2009). Mesleki Eğitim-Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP), Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. Milli Eğitim Bakanlığı. (2013). Bahçecilik (Kiraz Yetiştiriciliği), Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. Milli Eğitim Bakanlığı. (2011). Bahçecilik (Vişne Yetiştiriciliği), Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. URL-1, https://kutahya.tarimorman.gov.tr/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=38 (Son Erişim Tarihi: 02.05.2019). URL-2, https://kutahya.tarimorman.gov.tr/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=38 (Son Erişim Tarihi: 02.05.2019).

Fruit Growing in The Kütahya Province

Year 2019, Issue: 65, 521 - 532, 31.05.2019
https://doi.org/10.14222/Turkiyat4183

Abstract


Kütahya province, which constitutes the research area, is located in the inner western Anatolian section of the Aegean region. In the province where winter season is hard and cold, fruit farming is carried out in the plains extending east-west direction. Fruits with the most production value in the field are apple, cherry, cherry, plum, Walnut, strawberry, pear. But 73% of the total fruit trees are Cherry, Cherry and walnut trees. Because the economic income of these three products is more than the production, areas of these fruits have expanded. In the research area, fruit is generally carried out by conventional methods that have been ongoing since the past. Manufacturers and technical information equipment and production under the control of Agricultural Engineers will increase the quality and value of products as well as prevent the harm of farmers. In addition to these, the introduction of the products to the market through cooperatives will enable fruit production to reach the desired level.


References

  • Avcı, Fatma. (2012). Kütahya İlinin Turizm Coğrafyası, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum. Arınç, Kenan. (2011), Doğal, İktisadi, Sosyal ve Siyasal Yönleriyle Türkiye’nin Kıyı Bölgeleri, Erzurum: Biyosfer Araştırmaları Merkezi. Erol, Adem. (2007). Altıntaş (Kütahya) İlçe Merkezinin Coğrafi Etüdü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar. Doğanay, Hayati ve Çavuş, Ahmet. (2013). Türkiye Ekonomik Coğrafyası, Ankara: Pegem Akademi Yayınları. Doğanay, Hayati. (2011). Türkiye Ekonomik Coğrafyası, Ankara: Pegem Akademi Yayınları. Dönmez, Yusuf. (1975). “Kütahya Ovası ve Çevresinin Coğrafi Özellikleri”, Türk Coğrafya Dergisi, 26, s. 34-47. Gergiç, Işıl. (2007). Altıntaş (Kütahya) Havzası’nda Doğal Ortam ile İnsan Arasındaki İlişkiler, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar. Koday, Saliha. (2002). Bursa İlinde Meyvecilik, 28. Coğrafya Meslek Haftası (17-19 Mayıs 2001) Bildirileri, Türk Coğrafya Kurumu, İstanbul: Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Koday, Zeki. (2004). “Kağızman İlçesi’nde Meyvecilik”, Doğu Coğrafya Dergisi, 9 (12), s.189-206. Kütahya Valiliği. (2017). Kütahya, Kütahya: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları. Milli Eğitim Bakanlığı. (2009). Mesleki Eğitim-Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP), Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. Milli Eğitim Bakanlığı. (2013). Bahçecilik (Kiraz Yetiştiriciliği), Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. Milli Eğitim Bakanlığı. (2011). Bahçecilik (Vişne Yetiştiriciliği), Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. URL-1, https://kutahya.tarimorman.gov.tr/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=38 (Son Erişim Tarihi: 02.05.2019). URL-2, https://kutahya.tarimorman.gov.tr/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=38 (Son Erişim Tarihi: 02.05.2019).
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Ferdi Akbaş This is me 0000-0003-1899-1458

Cemal Sevindi 0000-0002-4252-887X

Publication Date May 31, 2019
Published in Issue Year 2019 Issue: 65

Cite

APA Akbaş, F., & Sevindi, C. (2019). Kütahya İlinde Meyvecilik. Journal of Turkish Research Institute(65), 521-532. https://doi.org/10.14222/Turkiyat4183