BibTex RIS Cite

Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Year 2010, Volume: 5 Issue: 2, 73 - 84, 12.10.2010

Abstract

Bu araştırma, Kafkas Üniversitesi’nin farklı birimlerindeki öğrencilerin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarını
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinin içme süt tüketimi oranı %33, hiç süt tüketmeyenlerin oranı ise %67’dir.
Öğrencilerin %76’sının süt yerine süt ürünlerini tercih ettikleri belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin, %46,9’unun peynir, %32’sinin
yoğurt, %15,6’sının tereyağı, %1,5’inin süt tozu, %2’sinin meyveli süt ve meyveli yoğurt tükettiği tespit edilmiştir. Araştırma
bulgularına göre öğrencilerin büyük çoğunluğunda düzenli olarak süt tüketim alışkanlığının olmadığı, süt ürünlerinden ise peynir ve
yoğurt tüketiminin öncelik teşkil ettiği ve öğrencilerin içme sütü konusunda çok sınırlı düzeyde bilgiye sahip oldukları belirlenmiştir.

References

  • Andiç S., Şahin K., Koç Ş. 2002. Süt tüketim yapısı: Van ili kentsel alan örneği.Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, Van.
  • Atasever M., 2003. Spor ve beslenme. Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Dizisi, s: 63-64.
  • Çelik Y., Karlı B., Bilgiç A., Çelik Ş. 2005. Şanlıurfa ili kentsel alanda tüketicilerin süt tüketim düzeyleri ve süt tüketim alışkanlıkları, Tarım Ekonomi Dergisi.11, ss:5-12.
  • Demirci M., Kurultay Ş., Öksüz Ö. 1998. Tekirdağ ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. İçme Sütü Sempozyumu Tebliğler Kitabı, 140-157.
  • Demirci M., Şimşek O. 1997. Süt İşleme teknolojisi, Hasat Yayıncılık, İstanbul.
  • Hasipek S., Kaleli N. 2002. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin yurtta kalan kız ve erkek öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim sıklığı üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 8(3): 204-207.
  • Karagözlü N., Karagözlü C., Karaca S., Eren S. 2005. Üniversite öğrencilerinde süt ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilinçleri üzerine bir araştırma. Celal Bayar Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi. 1,2.ss:101-108.
  • Mazıcıoğlu MM., Öztürk, A., 2003. Üniversite 3 ve 4. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler, Erciyes Tıp Dergisi, 25(4):172-178.
  • Özen AO., Berber M., Sarıçoban HE., Büyükgebiz B. 2007. İstanbul’da öğrenim gören üniversite öğrencilerinin beslenme tutum ve önemi. İçme Sütü
  • Özel G. 2008. Tüketicilerin süt tercihinde etkili olan faktörlerin incelenmesine yönelik bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Cilt:13. S:3, ss: 227- 240.
  • Uzunöz M., Gülşen M. 2007. Üniversite öğrencilerinin süt ve süt .ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi.Gıda Dergisi, C(3):15-21. Elektronik
  • Sevindi T., Yılmaz G., İbiş S., Yılmaz B. 2007. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin alışkanlıklarının değerlendirilmesi. TSA. Yıl:11, s:3. ve kahvaltı
  • Şimşek O., Çetin C., Bilgin B. 2005. İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1).
  • Şahin K., Gül A. 1997. Adana ili kentsel alanda ailelerin süt ve mamulleri alım ve tüketim davranışları. Çukurova Dergisi,12(4): 59-68. Ziraat Fakültesi
  • Tarakçı Z., Selçuk Ş., Şahin K., Coşkun H. 2003. Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 15-21.
  • Tekinşen C., Tekinşen KK. 2005. Süt ve süt ürünleri temel bilgiler teknolojisi kalite kontrolü, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya.
  • TZOB, 2005. Ülkemiz sut hayvancılığında mevcut durum, sorunlar ve öneriler. TZOB Raporları, http://www.tzob.org.)
  • Türkiye İstatistik Kurumu Verileri, 2002.
  • Yalçınkaya O. 1999. Van ili Erciş ilçesinde hayvansal gıda tüketim yapısı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 121s,Van.
  • Yılmaz E., Özkan S. 2007. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi, Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, Cilt:2, sayı:6, Elazığ.
  • Yöney Z. 1974. Süt kimyası, Ankara Üniversitesi Ziraat
  • Fakültesi Yayınları, Yayın No: 530, Ankara.
Year 2010, Volume: 5 Issue: 2, 73 - 84, 12.10.2010

Abstract

References

  • Andiç S., Şahin K., Koç Ş. 2002. Süt tüketim yapısı: Van ili kentsel alan örneği.Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, Van.
  • Atasever M., 2003. Spor ve beslenme. Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Dizisi, s: 63-64.
  • Çelik Y., Karlı B., Bilgiç A., Çelik Ş. 2005. Şanlıurfa ili kentsel alanda tüketicilerin süt tüketim düzeyleri ve süt tüketim alışkanlıkları, Tarım Ekonomi Dergisi.11, ss:5-12.
  • Demirci M., Kurultay Ş., Öksüz Ö. 1998. Tekirdağ ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. İçme Sütü Sempozyumu Tebliğler Kitabı, 140-157.
  • Demirci M., Şimşek O. 1997. Süt İşleme teknolojisi, Hasat Yayıncılık, İstanbul.
  • Hasipek S., Kaleli N. 2002. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin yurtta kalan kız ve erkek öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim sıklığı üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 8(3): 204-207.
  • Karagözlü N., Karagözlü C., Karaca S., Eren S. 2005. Üniversite öğrencilerinde süt ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilinçleri üzerine bir araştırma. Celal Bayar Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi. 1,2.ss:101-108.
  • Mazıcıoğlu MM., Öztürk, A., 2003. Üniversite 3 ve 4. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler, Erciyes Tıp Dergisi, 25(4):172-178.
  • Özen AO., Berber M., Sarıçoban HE., Büyükgebiz B. 2007. İstanbul’da öğrenim gören üniversite öğrencilerinin beslenme tutum ve önemi. İçme Sütü
  • Özel G. 2008. Tüketicilerin süt tercihinde etkili olan faktörlerin incelenmesine yönelik bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Cilt:13. S:3, ss: 227- 240.
  • Uzunöz M., Gülşen M. 2007. Üniversite öğrencilerinin süt ve süt .ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi.Gıda Dergisi, C(3):15-21. Elektronik
  • Sevindi T., Yılmaz G., İbiş S., Yılmaz B. 2007. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin alışkanlıklarının değerlendirilmesi. TSA. Yıl:11, s:3. ve kahvaltı
  • Şimşek O., Çetin C., Bilgin B. 2005. İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1).
  • Şahin K., Gül A. 1997. Adana ili kentsel alanda ailelerin süt ve mamulleri alım ve tüketim davranışları. Çukurova Dergisi,12(4): 59-68. Ziraat Fakültesi
  • Tarakçı Z., Selçuk Ş., Şahin K., Coşkun H. 2003. Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 15-21.
  • Tekinşen C., Tekinşen KK. 2005. Süt ve süt ürünleri temel bilgiler teknolojisi kalite kontrolü, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya.
  • TZOB, 2005. Ülkemiz sut hayvancılığında mevcut durum, sorunlar ve öneriler. TZOB Raporları, http://www.tzob.org.)
  • Türkiye İstatistik Kurumu Verileri, 2002.
  • Yalçınkaya O. 1999. Van ili Erciş ilçesinde hayvansal gıda tüketim yapısı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 121s,Van.
  • Yılmaz E., Özkan S. 2007. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi, Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, Cilt:2, sayı:6, Elazığ.
  • Yöney Z. 1974. Süt kimyası, Ankara Üniversitesi Ziraat
  • Fakültesi Yayınları, Yayın No: 530, Ankara.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Asya Çetinkaya

Publication Date October 12, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Çetinkaya, A. (2010). Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5(2), 73-84.
AMA Çetinkaya A. Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. October 2010;5(2):73-84.
Chicago Çetinkaya, Asya. “Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 5, no. 2 (October 2010): 73-84.
EndNote Çetinkaya A (October 1, 2010) Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 5 2 73–84.
IEEE A. Çetinkaya, “Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 2, pp. 73–84, 2010.
ISNAD Çetinkaya, Asya. “Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 5/2 (October 2010), 73-84.
JAMA Çetinkaya A. Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;5:73–84.
MLA Çetinkaya, Asya. “Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 2, 2010, pp. 73-84.
Vancouver Çetinkaya A. Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;5(2):73-84.