BibTex RIS Cite

Yumurtacı Tavuklarda Kefirin Performans ve Yumurta Kalitesine Etkisi

Year 2012, Volume: 7 Issue: 3, 177 - 184, 03.01.2013

Abstract

Bu çalışmada, içme sularına farklı oranlarda kefir (0, 5, 7.5 ve 10 ml) ilave edilen içme suyu  ilave edilen yumurtacı tavuklarda, kefirin yumurtlama performansı ve yumurta kalitesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Araştırmada 23 haftalık yaşta toplam  144  adet  Lohmann Brown yumurtacı tavuk kullanıldı. Hayvanlar her biri  2 alt gruptan oluşan, bir kontrol, üç deneme grubu olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Araştırma  2 hafta sürmüş olup araştırma sonuçları dörder haftalık 3  periyot halinde değerlendirildi. İlk  eriyot sonunda yüksek (10 ml  ve düşük (5 ml) oranda kefirin yumurta kabuk kalınlığında artışa (P<0.05) neden olduğu, fakat diğer tüm parametrelerde etkisinin olmadığı tespit edildi. Son  periyotta ise yüksek ve düşük oranda kefirin yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yemden yararlanma oranlarını olumsuz etkilediği (P<0.05), orta doz (7,5 ml) kefirin ise kontrole göre iyileşmeye neden olduğu belirlendi. Araştırma sonunda, kefirin uygun doz ve sürede kullanılması durumunda yumurtacı tavukların  performans  parametrelerinde olumlu etki sağlayabileeği kanısına varıldı.

References

  • Abraham GA., Antoni GL., 1999. Characterization of kefir grains grown in cows milk and in soya milk. J Dairy Res., 66, 327-333.
  • Alkhalf A., Alhaj M., Al-homidan I., 2010. Influence of probiotic supplementation on blood parameters and growth performance in broiler chickens. Saudi J. Biol. Sci. ,17, 219-225.
  • Alp M., Kahraman R., 1996. Probiyotiklerin hayvan beslemede kullanılması. Istanbul Üniv. Vet. Fak. Derg., 22, 1-8.
  • Arun Panda K., Savaram Rama Rao S., Manteta Raju VLN., Sita Sharma S., 2008. Effect of probiotic (Lactobacil- lus sporogenes) feeding on egg production and qual- ity, yolk cholesterol and humoral immune response of White Leghorn layer breeders. J. Sci. Food Agric. 88, 43-47.
  • Çakır S., Midilli M., Erol H., Şimşek N., Çınar M., Al ntaş A., Al H., Al ntaş ., Cengiz ., Antalyalı A., 2 8. Use of combined probiotic-prebiotic, organic acid and avilamycin in diets of Japanese quails. Revue M d. V t., 159, 565-569.
  • Hesna Sahin E., Yardimci M., 2009. Effects of kefir as a probiotic on growth performance and carcass cha- racteristics in geese (Anser anser). J. Anim. Vet. Adv., 8, 562-567.
  • Horniakova E., Busta L., Flatnitzer F., 2006. Application of probiotic preparation IMB52 in laying hens nutri- tion. Slovak J. Anim. Sci., 39, 191-196.
  • Huyghebaert G., Ducatelle R., Immerseel FV., 2011. An update on alternatives to antimicrobial growth promoters for broilers. Vet. J., 187, 182-188.
  • Jin LZ., Ho YW., Abdullah N., Jalaludin S., 1998. Growth performance, intestinal microbial populations, and serum cholesterol of broilers fed diets containing Lactobacillus cultures. Poultry Sci., 77, 1259-1265.
  • Karademir G., Ünal Y., 2 8. Broilerde kefirin probiyotik amaçla kullanılması. alahan Hay. Araşt. Enst. Derg., 49, 47-54.
  • Khalid HS., Saeb Y. Abdul-Rahman., 2011. Effect of probiotic on some physiological parameters in broi- ler breeders. Int. J. Poultry Sci., 10, 626-628.
  • Kurtoğlu V., Kurtoglu F., Seker E., Coskun B., Balevi T., Polat ES., 2004. Effect of probiotic supplementation on laying hen diets on yield performance and serum and egg yolk cholesterol. Food Addit. Contam., 21, 817-823.
  • Marquina DA., Santos, Cor as I., Mun oz J., Zazo J., Peinado JM., 2002. Dietary influence of kefir on mi- crobial activities in the mouse bowel. Lett. Appl. Microbiol., 35, 136-140.
  • Mohan B., Kadirvel R., Bhaskaran M., Natarajan A., 1995. Effect of probiotic supplementation on serum/yolk cholesterol and on egg shell thickness in layers. Br. Poult. Sci., 36, 799-803.
  • National Research Council (1994). Nutrient Requirements of Poultry 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC.
  • Panda AK., Reddy MR., Ramarao SV., Praharaj NK., 2000. Effect of dietary supplementation of probiotic on performance and immune response of layers in the decline phase of production. Ind. J. Poultry. Sci., 35, 102-104.
  • Rea MC., Lennartsson T., Dillon P., Drinan FD., Reville WJ., Heapes M., Cogan TM., 1996. Irish kefir-like grains: their structure, microbial composition and fermen- tation kinetics. J. Appl. Bac., 81, 83-94.
  • Saadia MH., Nagla KS. 2010. Effect of probiotic (Saccha- romyces cerevisiae) adding to diets on intestinal microflora and performance of Hy-Line layers hens. J. Ame. Sci., 6, 159-169.
  • Sattar Bagheri D., Rasoul P., 2009. Effect of Saccharomyc- es cerevisiae and bioplus 2B on performance of lay- ing hens. Int. J. Agric. Biol., 11, 495-497.
  • Sen S., Ingale SL., Kim YW., Kim JS., Kim KH., Lohakare JD., Kim EK., Kim HS., Ryu MH., Kwon IK., Chae BJ., 2012. Effect of supplementation of Bacillus subtilis LS 1-2 to broiler diets on growth performance, nutrient retention, caecal microbiology and small intestinal morphology. Res. Vet. Sci., 93, 264-268.
  • SPSS Statistics 19 (for MacOS X)
  • Xu CL., Ji C., Ma Q., Hao K., Jin ZY., Li K., 2006. Effects of a dried bacillus subtilis culture on egg quality. Poult Sci., 85, 364-368.
  • Yaman H., Ulukanlı Z., Elmalı M., Unal Y., 2 6. The effect of a fermented probiotic, the kefir, on intestinal flo- ra of poultry domesticated geese (Anser anser). Re- vue M d. V t., 157, 379-386.
  • Yörük MA., Gül M., Hayirli A., Macit M., 2004. The Effects of supplementation of humate and probiotic on egg production and quality parameters during the late laying period in hens. Poult Sci., 83, 84-88.
Year 2012, Volume: 7 Issue: 3, 177 - 184, 03.01.2013

Abstract

References

  • Abraham GA., Antoni GL., 1999. Characterization of kefir grains grown in cows milk and in soya milk. J Dairy Res., 66, 327-333.
  • Alkhalf A., Alhaj M., Al-homidan I., 2010. Influence of probiotic supplementation on blood parameters and growth performance in broiler chickens. Saudi J. Biol. Sci. ,17, 219-225.
  • Alp M., Kahraman R., 1996. Probiyotiklerin hayvan beslemede kullanılması. Istanbul Üniv. Vet. Fak. Derg., 22, 1-8.
  • Arun Panda K., Savaram Rama Rao S., Manteta Raju VLN., Sita Sharma S., 2008. Effect of probiotic (Lactobacil- lus sporogenes) feeding on egg production and qual- ity, yolk cholesterol and humoral immune response of White Leghorn layer breeders. J. Sci. Food Agric. 88, 43-47.
  • Çakır S., Midilli M., Erol H., Şimşek N., Çınar M., Al ntaş A., Al H., Al ntaş ., Cengiz ., Antalyalı A., 2 8. Use of combined probiotic-prebiotic, organic acid and avilamycin in diets of Japanese quails. Revue M d. V t., 159, 565-569.
  • Hesna Sahin E., Yardimci M., 2009. Effects of kefir as a probiotic on growth performance and carcass cha- racteristics in geese (Anser anser). J. Anim. Vet. Adv., 8, 562-567.
  • Horniakova E., Busta L., Flatnitzer F., 2006. Application of probiotic preparation IMB52 in laying hens nutri- tion. Slovak J. Anim. Sci., 39, 191-196.
  • Huyghebaert G., Ducatelle R., Immerseel FV., 2011. An update on alternatives to antimicrobial growth promoters for broilers. Vet. J., 187, 182-188.
  • Jin LZ., Ho YW., Abdullah N., Jalaludin S., 1998. Growth performance, intestinal microbial populations, and serum cholesterol of broilers fed diets containing Lactobacillus cultures. Poultry Sci., 77, 1259-1265.
  • Karademir G., Ünal Y., 2 8. Broilerde kefirin probiyotik amaçla kullanılması. alahan Hay. Araşt. Enst. Derg., 49, 47-54.
  • Khalid HS., Saeb Y. Abdul-Rahman., 2011. Effect of probiotic on some physiological parameters in broi- ler breeders. Int. J. Poultry Sci., 10, 626-628.
  • Kurtoğlu V., Kurtoglu F., Seker E., Coskun B., Balevi T., Polat ES., 2004. Effect of probiotic supplementation on laying hen diets on yield performance and serum and egg yolk cholesterol. Food Addit. Contam., 21, 817-823.
  • Marquina DA., Santos, Cor as I., Mun oz J., Zazo J., Peinado JM., 2002. Dietary influence of kefir on mi- crobial activities in the mouse bowel. Lett. Appl. Microbiol., 35, 136-140.
  • Mohan B., Kadirvel R., Bhaskaran M., Natarajan A., 1995. Effect of probiotic supplementation on serum/yolk cholesterol and on egg shell thickness in layers. Br. Poult. Sci., 36, 799-803.
  • National Research Council (1994). Nutrient Requirements of Poultry 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC.
  • Panda AK., Reddy MR., Ramarao SV., Praharaj NK., 2000. Effect of dietary supplementation of probiotic on performance and immune response of layers in the decline phase of production. Ind. J. Poultry. Sci., 35, 102-104.
  • Rea MC., Lennartsson T., Dillon P., Drinan FD., Reville WJ., Heapes M., Cogan TM., 1996. Irish kefir-like grains: their structure, microbial composition and fermen- tation kinetics. J. Appl. Bac., 81, 83-94.
  • Saadia MH., Nagla KS. 2010. Effect of probiotic (Saccha- romyces cerevisiae) adding to diets on intestinal microflora and performance of Hy-Line layers hens. J. Ame. Sci., 6, 159-169.
  • Sattar Bagheri D., Rasoul P., 2009. Effect of Saccharomyc- es cerevisiae and bioplus 2B on performance of lay- ing hens. Int. J. Agric. Biol., 11, 495-497.
  • Sen S., Ingale SL., Kim YW., Kim JS., Kim KH., Lohakare JD., Kim EK., Kim HS., Ryu MH., Kwon IK., Chae BJ., 2012. Effect of supplementation of Bacillus subtilis LS 1-2 to broiler diets on growth performance, nutrient retention, caecal microbiology and small intestinal morphology. Res. Vet. Sci., 93, 264-268.
  • SPSS Statistics 19 (for MacOS X)
  • Xu CL., Ji C., Ma Q., Hao K., Jin ZY., Li K., 2006. Effects of a dried bacillus subtilis culture on egg quality. Poult Sci., 85, 364-368.
  • Yaman H., Ulukanlı Z., Elmalı M., Unal Y., 2 6. The effect of a fermented probiotic, the kefir, on intestinal flo- ra of poultry domesticated geese (Anser anser). Re- vue M d. V t., 157, 379-386.
  • Yörük MA., Gül M., Hayirli A., Macit M., 2004. The Effects of supplementation of humate and probiotic on egg production and quality parameters during the late laying period in hens. Poult Sci., 83, 84-88.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Güler Karademir

Mehmet Akif Yörük This is me

Muhammet Tunç This is me

Demet Çelebi This is me

Publication Date January 3, 2013
Published in Issue Year 2012 Volume: 7 Issue: 3

Cite

APA Karademir, G., Yörük, M. A., Tunç, M., Çelebi, D. (2013). Yumurtacı Tavuklarda Kefirin Performans ve Yumurta Kalitesine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 7(3), 177-184.
AMA Karademir G, Yörük MA, Tunç M, Çelebi D. Yumurtacı Tavuklarda Kefirin Performans ve Yumurta Kalitesine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. January 2013;7(3):177-184.
Chicago Karademir, Güler, Mehmet Akif Yörük, Muhammet Tunç, and Demet Çelebi. “Yumurtacı Tavuklarda Kefirin Performans Ve Yumurta Kalitesine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 7, no. 3 (January 2013): 177-84.
EndNote Karademir G, Yörük MA, Tunç M, Çelebi D (January 1, 2013) Yumurtacı Tavuklarda Kefirin Performans ve Yumurta Kalitesine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 7 3 177–184.
IEEE G. Karademir, M. A. Yörük, M. Tunç, and D. Çelebi, “Yumurtacı Tavuklarda Kefirin Performans ve Yumurta Kalitesine Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol. 7, no. 3, pp. 177–184, 2013.
ISNAD Karademir, Güler et al. “Yumurtacı Tavuklarda Kefirin Performans Ve Yumurta Kalitesine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 7/3 (January 2013), 177-184.
JAMA Karademir G, Yörük MA, Tunç M, Çelebi D. Yumurtacı Tavuklarda Kefirin Performans ve Yumurta Kalitesine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2013;7:177–184.
MLA Karademir, Güler et al. “Yumurtacı Tavuklarda Kefirin Performans Ve Yumurta Kalitesine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol. 7, no. 3, 2013, pp. 177-84.
Vancouver Karademir G, Yörük MA, Tunç M, Çelebi D. Yumurtacı Tavuklarda Kefirin Performans ve Yumurta Kalitesine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2013;7(3):177-84.