Research Article

Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Esmer, Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı İneklerin Buzağılama Oranı ve Ömür Uzunluğu Üzerine Bir Araştırma

Volume: 45 Number: 1 April 20, 2016
  • Esra Kaya
  • Ömer Akbulut
EN TR

Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Esmer, Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı İneklerin Buzağılama Oranı ve Ömür Uzunluğu Üzerine Bir Araştırma

Öz

Bu çalışmada, Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsünde (DATAE) 1991-2004 yılları arasında doğan Esmer, Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı dişi sığırlarda sürüye katılma, buzağılama oranı, gerçek ömür uzunluğu ve sürü ömrü gibi özellikler incelenmiştir. İşletmede, 18 aylık yaşa ulaşan ve sürüye katılan 280 sığırın 122’si (%43,6) buzağılamış, %56,4’ü ise buzağılamadan sürüden çıkarılmış. İşletmede inek başına ortalama buzağı sayısı 3,30 ± 0,16 olup, bu değer Esmerlerde 3,04±0,36, Siyah Alacalarda 2,30±0,30 ve Doğu Anadolu Kırmızılarında ise 3,69±0,21 olmuştur. Siyah Alaca ırkında inek başına ortalama buzağı sayısı diğer ırklara göre önemli oranda düşüktür (P<0,01). Gerçek ömür uzunlukları; Esmer, Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı sığırlarda sırasıyla; 1130,8±150,9, 810,4±100,8 ve 1333,3±89,0 gündür. Gerçek ömür uzunluğu bakımından ırklar arasındaki farklılıklar çok önemlidir. Buzağılayarak sürüye katılan 122 hayvanın gerçek ömür uzunluğu Esmer, Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı genotiplerinde sırasıyla, 2172,9±178,9 gün, 1718,1±121,5 gün ve 2283,6±97,8 gün olarak hesaplanmıştır. İşletmeye ait sürü ömrü ortalaması, 1247,9±73,1 gün olup Esmer, Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı ineklerde sırasıyla 1163,6±176,2 gün, 829,8±117,6 gün ve 1403,0±93,7 gün olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; Erzurum şartlarında yetiştirilen Doğu Anadolu Kırmızısı ineklerin, Esmer ve Siyah Alaca gibi kültür ırklarına göre gerçek ömür uzunlukları ve inek başına buzağılama sayısı daha yüksektir.

Anahtar Kelimeler

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Esra Kaya This is me

Ömer Akbulut This is me

Publication Date

April 20, 2016

Submission Date

April 20, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 45 Number: 1

APA
Kaya, E., & Akbulut, Ö. (2016). Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Esmer, Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı İneklerin Buzağılama Oranı ve Ömür Uzunluğu Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 45(1), 9-14. https://izlik.org/JA82EE56SE
AMA
1.Kaya E, Akbulut Ö. Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Esmer, Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı İneklerin Buzağılama Oranı ve Ömür Uzunluğu Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;45(1):9-14. https://izlik.org/JA82EE56SE
Chicago
Kaya, Esra, and Ömer Akbulut. 2016. “Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Esmer, Siyah Alaca Ve Doğu Anadolu Kırmızısı İneklerin Buzağılama Oranı Ve Ömür Uzunluğu Üzerine Bir Araştırma”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 45 (1): 9-14. https://izlik.org/JA82EE56SE.
EndNote
Kaya E, Akbulut Ö (April 1, 2016) Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Esmer, Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı İneklerin Buzağılama Oranı ve Ömür Uzunluğu Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 45 1 9–14.
IEEE
[1]E. Kaya and Ö. Akbulut, “Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Esmer, Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı İneklerin Buzağılama Oranı ve Ömür Uzunluğu Üzerine Bir Araştırma”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 45, no. 1, pp. 9–14, Apr. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA82EE56SE
ISNAD
Kaya, Esra - Akbulut, Ömer. “Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Esmer, Siyah Alaca Ve Doğu Anadolu Kırmızısı İneklerin Buzağılama Oranı Ve Ömür Uzunluğu Üzerine Bir Araştırma”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 45/1 (April 1, 2016): 9-14. https://izlik.org/JA82EE56SE.
JAMA
1.Kaya E, Akbulut Ö. Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Esmer, Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı İneklerin Buzağılama Oranı ve Ömür Uzunluğu Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;45:9–14.
MLA
Kaya, Esra, and Ömer Akbulut. “Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Esmer, Siyah Alaca Ve Doğu Anadolu Kırmızısı İneklerin Buzağılama Oranı Ve Ömür Uzunluğu Üzerine Bir Araştırma”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 45, no. 1, Apr. 2016, pp. 9-14, https://izlik.org/JA82EE56SE.
Vancouver
1.Esra Kaya, Ömer Akbulut. Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Esmer, Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı İneklerin Buzağılama Oranı ve Ömür Uzunluğu Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi [Internet]. 2016 Apr. 1;45(1):9-14. Available from: https://izlik.org/JA82EE56SE

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/