Türkiye’de koronavirüs süreci ile hızla değişen yaşam koşulları insanların normal yaşantılarını, rutin beslenme, dinlenme, alışveriş vb. alışkanlıklarını değiştirmiş onları farklı arayışlara itmiştir. Bu doğrultuda yapılan araştırmada tüketicilerin tıbbi ve aromatik bitkiler (TAB) tüketim tercihlerine ilişkin verilerin elde edilmesi amaçlanmıştır. 2020 yılı sonbahar aylarında anket çalışması yapılmış, tüketicilerin tıbbi ve aromatik bitkilerin tüketimlerinde etkili olan seçim ve yaklaşımları ile ilgili yargıları anketlerle elde edilen veriler ışığında tanımlayıcı istatistikler ve logit regresyon modeli ile tahmin edilmiştir. Koranavirüs salgınının tıbbi ve aromatik bitki tüketimini %76 oranında artırdığı tespit edilmiştir. Pandemi döneminde en çok tüketilen bitkiler kuşburnu, ıhlamur, nane ve zencefil olarak belirlenmiştir. Aylık miktar olarak en fazla tüketilen bitkiler ise yeşilçay ve udhindi olmuştur. Logit regresyon analiz sonuçlarına göre yaş, tıbbi ve aromatık bitki kullanım süresi, tıbbi ve aromatik bitki fiyatı, tıbbi ve aromatik bitkiyi faydalı bulma, yan etki, kimyasala erişim, katkı maddesi ve umut değişkenlerinin salgın süresince tıbbi ve aromatik bitki tüketimini ve satın alınma olasılığını artırdığı belirlenmiştir. Salgın önlenebilene kadar tıbbi ve aromatik bitki tüketiminin yaygınlaşacağı ve artacağı düşünülmektedir.
Living conditions in Turkey has been changed considerably during Covid-19 pandemic. This phase has changed people’s normal lives, habits such as eating, resting, and shopping and pushed them to different pursuits. This study aimed to obtain data on the consumption preferences of medicinal and aromatic plants. The survey was conducted in the autumn of 2020. Choices and health services that are effective in the consumption of Medicinal and Aromatic Plant (MAP) of consumers are estimated by statistics and logit regression model to the data obtained from the surveys. It was determined that the coronavirus pandemic increased the consumption of medicinal and aromatic plants by 76%. The plants with the highest consumption during the pandemic were recorded as rosehip, linden, mint, and ginger. Green tea and udihindi were the most consumed medicinal and aromatic plants per month. According to logit regression analysis results; age, duration of use, price, benefit, side effect, access to the chemical, additive, and hope variables increased the consumption of medicinal and aromatic plants and the likelihood of purchasing during the pandemic. It is thought that consumption of MAPs will become widespread and increase during the pandemic.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | September 26, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/