BibTex RIS Cite

Geç Dönemde Organik Asit İlavesinin Yumurtlama Performansı, Yumurta Kalite Özellikleri ve Bağırsak pH’sı Üzerine Etkisi

Year 2014, Volume: 45 Issue: 1, 37 - 41, 20.04.2016

Abstract

Bu çalışma geç dönemdeki yumurtacı tavuk rasyonlarına değişik seviyelerde organik asit karışımı (OAK) (70% propiyonik asit, 5% sitrik asit, 25% soft asit) ilavesinin yumurtlama performansı, yumurta kalitesi ve bağırsak pH’sı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Toplam 96 adet 74 haftalık yaştaki Lohmann ticari yumurta tavuğu her biri altı alt gruptan oluşan ve her alt grupta dört hayvan bulunan dört deneme grubuna şansa bağlı olarak dağıtılmıştır. Kontrol grubu bazal rasyonla (K), deneme grupları ise sırasıyla bazal diyete, 1.5 (P1), 3.0 (P2) ve 4.5 (P3) kg/ton yem olacak şekilde OAK ilaveleriyle oluşturulan rasyonlarla 1 haftası deneme yemlerine alıştırma periyodu olmak üzere toplam 13 hafta süreyle beslenmişlerdir. Rasyona OAK ilavesi hasarlı yumurta oranını önemli derecede düşürmüş ve yumurta ağırlığını artırmıştır. Günlük yem tüketimi, yumurta verimi ve yemden yararlanma oranı üzerine herhangi bir etkisi olmamıştır. Bağırsak içi pH değeri rasyona OAK ilavesi ile kontrol grubuna göre daha düşük olmuştur. Yumurta kalite kriterlerinden şekil indeksi, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı, sarı rengi, ak indeks ve Haugh birimi değerlerinin rasyona OAK ilavesinden etkilenmediği belirlenmiştir. Rasyona 4.5 kg/ton düzeyinde OAK ilavesi kabuk kırılma mukavemetini ve sarı indeksi değerlerini artırırken, bağırsak içi pH’sını önemli derecede düşürmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, geç dönemdeki yumurtacı tavuk rasyonlarına 4.5 kg/ton seviyesinde OAK ilavesinin önemli bir kalite kriteri olan kırılma mukavemetini iyileştirilebileceği söylenebilir.

 

Anahtar Kelimeler: Organik asit, Yumurtacı Tavuk, Performans, Yumurta Kalitesi, Bağırsak pH’sı

 

Effect of Organic Acid Mixture Supplementation at Different Levels to Diet of Laying Hens in Late Production Stage on Performance, Egg Quality Features and Intestinal pH

 

This study was conducted to determine the effects of organic acid mixture (OAM) (70% propionic acid, 5% citric acid, 25% soft acid) supplementation at various levels on performance, egg quality features and intestinal pH in late production stage of laying. Total 96 Lohman layers, 74 weeks old age, were divided into four groups. Each treatment group was replicated 6 cages and each containing 4 hens. The hens were fed either a control diet or  supplemented with  1.5 (P1), 3 (P2) or 4.5 (P3) kg/ton OAM of feed for 13 weeks. Dietary OAM supplementation significantly decrased cracked egg yield and increased egg weight, but did not affect feed intake, egg production and feed conversion ratio. OAM supplementation significantly decreased the intestinal pH. Egg quality indices as shape index, shell thickness, shell weight, yolk color, albumen index and Haught unit were not affected statistically by dietary OAM. Supplemented 4.5 kg/ton OAM in layer diet increased yolk index and shell strenght and  significantly decreased intestinal pH of treatment groups. Results obtained from present sutdy showed that supplementation of 4.5 kg/ton OAM to diets of late production stage laying hens can be beneficial to improve egg quality tarits especially such as shell strenght.

 

Key Words: Organic acid, Layer, Performance, Egg Quality, Intestinal pH

Year 2014, Volume: 45 Issue: 1, 37 - 41, 20.04.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Adem Kaya

Hatice Kaya This is me

Mehmet Gül This is me

Şaban Çelebi This is me

Publication Date April 20, 2016
Published in Issue Year 2014 Volume: 45 Issue: 1

Cite

APA Kaya, A., Kaya, H., Gül, M., Çelebi, Ş. (2016). Geç Dönemde Organik Asit İlavesinin Yumurtlama Performansı, Yumurta Kalite Özellikleri ve Bağırsak pH’sı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 45(1), 37-41.
AMA Kaya A, Kaya H, Gül M, Çelebi Ş. Geç Dönemde Organik Asit İlavesinin Yumurtlama Performansı, Yumurta Kalite Özellikleri ve Bağırsak pH’sı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. April 2016;45(1):37-41.
Chicago Kaya, Adem, Hatice Kaya, Mehmet Gül, and Şaban Çelebi. “Geç Dönemde Organik Asit İlavesinin Yumurtlama Performansı, Yumurta Kalite Özellikleri Ve Bağırsak pH’sı Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 45, no. 1 (April 2016): 37-41.
EndNote Kaya A, Kaya H, Gül M, Çelebi Ş (April 1, 2016) Geç Dönemde Organik Asit İlavesinin Yumurtlama Performansı, Yumurta Kalite Özellikleri ve Bağırsak pH’sı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 45 1 37–41.
IEEE A. Kaya, H. Kaya, M. Gül, and Ş. Çelebi, “Geç Dönemde Organik Asit İlavesinin Yumurtlama Performansı, Yumurta Kalite Özellikleri ve Bağırsak pH’sı Üzerine Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 45, no. 1, pp. 37–41, 2016.
ISNAD Kaya, Adem et al. “Geç Dönemde Organik Asit İlavesinin Yumurtlama Performansı, Yumurta Kalite Özellikleri Ve Bağırsak pH’sı Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 45/1 (April 2016), 37-41.
JAMA Kaya A, Kaya H, Gül M, Çelebi Ş. Geç Dönemde Organik Asit İlavesinin Yumurtlama Performansı, Yumurta Kalite Özellikleri ve Bağırsak pH’sı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;45:37–41.
MLA Kaya, Adem et al. “Geç Dönemde Organik Asit İlavesinin Yumurtlama Performansı, Yumurta Kalite Özellikleri Ve Bağırsak pH’sı Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 45, no. 1, 2016, pp. 37-41.
Vancouver Kaya A, Kaya H, Gül M, Çelebi Ş. Geç Dönemde Organik Asit İlavesinin Yumurtlama Performansı, Yumurta Kalite Özellikleri ve Bağırsak pH’sı Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;45(1):37-41.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/