Bu çalışma 2009–2011 yılları arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde yürütülmüştür. Elma tohumlarında katlama süresince bünyesel büyümeyi düzenleyici maddelerdeki değişimi belirleyebilmek amacıyla yürütülen bu araştırmada, yulaf koleoptil testleri kullanılmıştır. Katlama süresince engelleyici maddelerin düzenli bir şekilde azalma gösterdiği, büyütücü maddelerin ise katlamanın son haftalarında önemli artışlar gösterdiği belirlenmiştir. Bünyesel büyütücü ve engelleyici maddelerin dağılım gösterdikleri Rf bölgeleri farklılık göstermesine rağmen, genellikle büyütücü maddelerin, Rf 0,2–0,3 ve Rf 0,8–1,0 bölgeleri arasında, engelleyici maddelerin ise en etkili oldukları bölgelerin Rf 0,4–0,7 bölgeleri arasında olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Büyümeyi düzenleyici maddeler, elma, tohum, katlama
A Study for Determining Endogenous Plant Growth Regulation Substances Changes During Stratification in Apple (Malus domestica Borkh.) Seeds
ABSTRACT: This study was carried out in Erzurum (Atatürk University, Agriculture Faculty, Department of Horticulture) between 2009 and 2011 years. The aim of the study was to determine the relationship between the endogenous plant growth regulation substances during the stratification in the dormant seeds of apple. Changes of the endogenous plant growth regulation substances were determined by using oat coleoptil tests.The results showed that growth inhibitors decreased periodically during stratification. It was also found that growth promoters significantly increased towards the last weeks of stratification. In the study, while growth promoters were found in the sections of Rf 0,2–0,3 and Rf 0,8–1,0, growth inhibitors were found in the sections of Rf 0,4–0,7 in the oat coloeoptil tests.
Keywords: Plant growth regulation substances, apple, seed, stratification
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 20, 2016 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 45 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/