BibTex RIS Cite

Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi

Year 2014, Volume: 45 Issue: 2, 117 - 124, 20.04.2016

Abstract

Tuz yıkanımı ve hareketini etkileyen yıkama stratejilerinin karşılaştırılması amacıyla laboratuar koşullarında toprak kolonlarla yürütülmüş bu çalışmada, hafif ve orta bünyeli topraklarda 93 cm yıkama suyu, 5 dilim halinde eşit miktarlarda (18,6 cm) uygulanmıştır. Her bir yıkama toprak kolonlarında farklı nem kayıplarına (%15, %30, %45) ulaşıldığında uygulanmıştır. Yıkama uygulamaları sonucu topraklarda nem kaybı oranları ve tüm derinliklerdeki uygulama sonuçları istatistiki olarak önemli seviyede farklı sonuçlar vermiştir. Hafif ve orta bünyeli topraklarda %45 nem azalmasının takip edildiği su uygulamaları ile toprak kolonundan en yüksek seviyede tuz yıkanımı sağlamıştır. Yıkama suyunun %45 nem kaybı takip edilerek uygulanmasıyla, toprak derinliğinin 1,5 katı olarak seçilmiş yıkama derinliği ile hafif bünyeli toprakta mevcut tuzların %91,52’si, orta bünyeli toprakta ise, %87,57’si yıkanabilmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: Toprak tuzluluğu, tuz taşınması, fasılalı yıkama, toprak nem seviyesi

Effects of Intermittent Leaching at Different Drying Leves on Soil Salt Distribution

ABSTRACT: This study was conducted to compare leaching strategies effective on salt movement and leaching from soil columns under laboratory conditions by applying 93 cm leaching water  intermittently into 5 intervals. The leaching water were applied on light and medium textured soils. Time between leaching intervals were decided according to three different moisture drying ratios (15%, 30% 45%). There were statistically significant differences among the results of leaching applications at different moisture levels of soils at all depths. The most effective salt leaching from the soil profile was %45 moisture drying level for both light and medium textured soils. Under the conditions of 45% moisture drying level with leaching water depth as 1,5 fold of soil depth; 91,52% of total salt for light textured soil, 87,57% of total salt at medium textured soil were leached out.

 

Keywords: Soil salinity, salt movement, intermittent leaching, soil moisture level

Year 2014, Volume: 45 Issue: 2, 117 - 124, 20.04.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Selda Örs

Ömer Anapalı This is me

Publication Date April 20, 2016
Published in Issue Year 2014 Volume: 45 Issue: 2

Cite

APA Örs, S., & Anapalı, Ö. (2016). Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 45(2), 117-124.
AMA Örs S, Anapalı Ö. Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. April 2016;45(2):117-124.
Chicago Örs, Selda, and Ömer Anapalı. “Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 45, no. 2 (April 2016): 117-24.
EndNote Örs S, Anapalı Ö (April 1, 2016) Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 45 2 117–124.
IEEE S. Örs and Ö. Anapalı, “Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 45, no. 2, pp. 117–124, 2016.
ISNAD Örs, Selda - Anapalı, Ömer. “Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 45/2 (April 2016), 117-124.
JAMA Örs S, Anapalı Ö. Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;45:117–124.
MLA Örs, Selda and Ömer Anapalı. “Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 45, no. 2, 2016, pp. 117-24.
Vancouver Örs S, Anapalı Ö. Farklı Kuruma Seviyelerinde Aralıklı Yıkamaların Topraktaki Tuz Dağılımına Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;45(2):117-24.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/