The aim of this study was to assess nutritional characteristics of thistle silages with additives. Thistle plant material collected around the faculty of Agriculture, Ataturk University in 2010 were ensiled without and with 1% salt, 5% barley meal, 1% molasses and 10% wheat straw in triplicates. Dry matter, crude protein contents and pH values varied from 51.77 to 60.16%, 8.54 to 11.84%, and 4.69 to 4.92, respectively. The fleigh score was determined as very good, although the physical grades of silages were medium. Acid detergent fiber and neutral detergent fiber contents and relative roughage value varied from 39.00 to 47.8%, 57.23 to 65.32% and 73.57 to 94.31, respectively. The obtained silages was found rich in term of macro and micro minerals. The effects of additives on nutrient content and physical characteristics were variable. In conclusion, thistle silage can be used in feeding dry cows and young ruminants due to its protein, fiber, and mineral contents. Further harvesting stage and digestibility studies are needed to determine proper additive to improve nutritional characteristics.
Keywords: molasses, silage, fleigh score
Bazı Katkı Maddelerinin İlavesi ile Deve Dikeni Bitkisi (Carduus nutans L.) Silaj Olarak Değerlendirilebilir mi?
ÖZET: Bu çalışmanın amacı katkı maddeleri ile birlikte deve dikeni bitkisinin beslenme özelliklerinin belirlenmesidir. Bitki materyali 2010 yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi arazisinden toplanmış, 3 tekerrürlü olarak kontrol, %1 tuz, %5 arpa kırması, %1 melas ve %10 buğday samanı kullanılmıştır. Kuru madde, ham protein içerikleri ve pH değerleri sırasıyla % 51.77-60.16, % 8.54-11.84 ve 4.69-4.92 arasında değişmiştir. Silajların fiziksel dereceleri orta düzeyde olmasına rağmen Fleigh puanı çok iyi olarak tespit edilmiştir. Asit çözücülerde çözünmeyen lif, Nötr çözücülerde çözünmeyen lif ve nispi yem değerleri sırasıyla % 39.00-47.82, %57.23-65.32 ve %73.57-94.31 arasında değişmiştir. Elde edilen silaj makro ve mikro elementler bakımından zengindi Besin içerikleri ve fiziksel özellikler üzerine katkı maddelerinin etkileri değişkenlik göstermiştir. Deve dikeni silajı besin, lif ve protein içeriklerinden dolayı sığırların ve genç geviş getiren hayvanlar için besin maddesi olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir. Bununla birlikte hasat zamanı, besleme değeri ve katkı maddeleri üzerine ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar kelimeler: melas, silaj, fleigh puanı
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 20, 2016 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 46 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/