ABSTRACT: Although alfalfa is a good forage plant, it is one of the difficult to ensiled crops. The high protein content, low water soluble carbohydrate and dry matter content of alfalfa prevents healthy fermentation. Therefore, this study focused on the use of additives, arrangement of cutting time and wilting after cutting of alfalfa to make successful silage. The research was carried out at Ataturk University, Faculty of Agriculture in Erzurum, Turkey. It was arranged in a completely randomized experimental design with 3 replications. In the experiment, effects of 4 additives (non-additive, 5% molasses, 10% rolled barley and 5%molasses + 10% rolled barley), 2 cutting stages (early blooming and late blooming) and 2 wilting (unwilted and wilted) on alfalfa silage quality are analyzed. In study, dry matter content, crude protein content, neutral detergent fiber (NDF) content, relative feeding value (RFV), silage pH and physical quality score of 48 silage samples are determined.
In alfalfa silage, use of additives reduced the pH and NDF content, but increased dry matter content, RFV and silage quality score. These positive effects were more apparent with the use of molasses and rolled barley together. Delaying cutting time of alfalfa reduces crude protein content and increased NDF content. Moreover, in late cutting, fermentation was more successful and silage pH was decreased from 5.60 to 4.31. Making silage by wilting alfalfa increased dry matter content and thus had positive effect on fermentation and silage quality. According to the results of this study, in order to make successful silage from alfalfa, addition of molasses + rolled barley, cutting alfalfa in late flowering and wilting after cutting can be suggested.
Key Words: Alfalfa, silage, additive, growing stage, wilting
Bazı Katkı Maddeleri, Biçim Zamanı ve Soldurmanın Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkileri
ÖZET: Yonca iyi bir kaba yem bitkisi olmasına rağmen silolanması zor bitkilerden birisidir. Yüksek protein oranı, düşük eriyebilir karbonhidrat ve kuru madde içeriği yoncanın sağlıklı fermantasyonunu engellemektedir. Bu nedenle bu araştırma yoncadan başarılı silaj yapabilmek için katkı maddeleri kullanımı, biçim zamanının ayarlanması ve biçimden sonra soldurulmasını konu almaktadır. Araştırma Erzurum Türkiye’de Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde 2010 yılında tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede 4 katkı (katkısız, %5 melas, %10 arpa kırması ve %5 melas + % 10arpa kırması), 2 biçim zamanı (çiçeklenme başlangıcı ve çiçeklenme sonu) ve 2 soldurma (soldurulmamış ve soldurulmuş) uygulamasının silaj kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada 48 adet silajın kuru madde oranı, ham protein oranı, NDF oranı, nispi yem değeri, pH’sı ve fiziksel kalite sınıfları belirlenmiştir.
Katkı maddesi kullanımı yonca silajında pH’yı ve NDF oranını düşürmüş, kuru madde oranını, nispi yem değerini ve silaj kalite sınıfını yükseltmiştir. Bu olumlu etkiler melas ve arpa kırmasının birlikte kullanılmasıyla daha belirgin olmuştur. Yoncanın biçim zamanının geciktirilmesi ham protein oranını düşürmüş ve NDF oranını yükseltmiştir. Buna karşılık geç biçimlerde fermantasyon daha başarılı olmuş ve silaj pH’sı 5.60’tan 4.31’e düşmüştür. Yoncanın soldurularak silaj yapılması kuru madde oranını artırarak fermantasyona ve silaj kalitesine olumlu etki yapmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre yoncadan daha başarılı silaj yapabilmek için melas + arpa kırması katkısı yapmak, yoncayı geciktirerek biçmek veya biçtikten sonra soldurmak önerilebilir.
Anahtar Kelimeler: Yonca, silaj, katkı, biçim zamanı, soldurma
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 22, 2016 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 46 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/