BibTex RIS Cite

Bazı Patates Çeşitlerinin Erzurum Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi

Year 2016, Volume: 47 Issue: 2, 95 - 99, 06.01.2017

Abstract

ÖZET: Araştırma, ülkemizde son yıllarda tescili yapılan 17 patates çeşidinin Erzurum şartlarındaki performanslarını belirlemek amacıyla 2012 ve 2013 yıllarında yapılmıştır. Deneme “Tesadüf Blokları” deneme desenine göre, 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Denemeye alınan patates çeşitlerinin çıkış, çiçek açma ve yetişme süreleri sırasıyla 18 ile 22, 45.3-63.8 ve 125.5-144.0 gün, bitki boyunun 30.6 -72.6 cm, ocak başına sap sayısının 2.4-3.7 adet, yumru sayısının 5.4-9.8 adet, ocak başına yumru veriminin 352.1-782.0 g ve dekara yumru veriminin ise1415.6-3036.7 kg arasında değiştiği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, verim yönünden Banba (322.9 kg/da), Annala 2011 (3131.6 kg/da), Nectar (3053.6 kg/da) ve Slaney  (2881,3 kg/da) çeşitleri Erzurum şartları için önerilebilecek çeşitler olarak tespit edilmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: Patates (Solanum tuberosum L.), çeşit, performans, verim.

 

Determination of the Performance of Some Potato Varieties in Erzurum Conditions

 

ABSTRACT: Aim of this study was to determine agronomic performance of 17 potato varieties that were registered in Turkey and grown Erzurum conductions in 2012-2013. The experiment was conducted based on the "randomized blocks” design with three replicates. The emergency of the varieties taken from experiment was detected as 18 to 22 days. Flowering time was observed between 45.3 and 63.8 days and growing time was 125.5 days and 144.0 days. The heights of plant were measured 30.6 and 72.6 cm. The number of main stem was 2.4 and 3.7, total tuber number varied between 5.4 and 9.8 units, and there was 352.1 g and 782.0 g tuber yield per hill of the type, the tuber yield per hectare was determined between 3036.7kg and 1415.6 kg. As a result of the study, Banba (3220.9 kg/dec.), Annala 2011 (3131.6 kg/dec.), Nectar (3053.6 kg/dec) and Slaney (2881.3 kg/dec) varieties were determined as the varieties which can be recommended for Erzurum conditions.

 

Keywords: Potato (Solanum tubersum L.), variety, performance, yield

Year 2016, Volume: 47 Issue: 2, 95 - 99, 06.01.2017

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Kemalettin Kara

Publication Date January 6, 2017
Published in Issue Year 2016 Volume: 47 Issue: 2

Cite

APA Kara, K. (2017). Bazı Patates Çeşitlerinin Erzurum Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(2), 95-99.
AMA Kara K. Bazı Patates Çeşitlerinin Erzurum Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2017;47(2):95-99.
Chicago Kara, Kemalettin. “Bazı Patates Çeşitlerinin Erzurum Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47, no. 2 (January 2017): 95-99.
EndNote Kara K (January 1, 2017) Bazı Patates Çeşitlerinin Erzurum Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47 2 95–99.
IEEE K. Kara, “Bazı Patates Çeşitlerinin Erzurum Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 47, no. 2, pp. 95–99, 2017.
ISNAD Kara, Kemalettin. “Bazı Patates Çeşitlerinin Erzurum Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47/2 (January 2017), 95-99.
JAMA Kara K. Bazı Patates Çeşitlerinin Erzurum Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;47:95–99.
MLA Kara, Kemalettin. “Bazı Patates Çeşitlerinin Erzurum Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 47, no. 2, 2017, pp. 95-99.
Vancouver Kara K. Bazı Patates Çeşitlerinin Erzurum Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;47(2):95-9.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/