Bu çalışmada; Erzurum, Erzincan, Artvin, Kars ve Iğdır illerinde yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarından izole edilen ateş
yanıklığı hastalığının etmeni Erwinia amylovora’nın toplam 41 straininin streptomisin sülfata karşı duyarlılıkları test edilmiş;
mikrobial tanı sistemi (MIS) ile strainlerin yağ asidi metil ester (FAME) grupları belirlenerek, patojenin yağ asitleri ve
antibiyotiklere duyarlılıkları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre strainlerin % 31,7’sinde dayanıklılık tespit
edilmiştir. Yağ asidi metil esterleri bakımından patojenin 4 farklı grubunun olduğu belirlenmiştir. Gruplar arasındaki farklılığın ise
% 8 ile % 24 arasında değiştiği görülmüştür. Ayrıca dayanıklılık oranının 2. grupta en yüksek düzeyde (% 83.3) olduğu tespit
edilmiştir. Bu oran 1. grup için % 27.6 bulunurken 3. ve 4. grupta dayanıklı straine rastlanmıştır. İkinci grubun farkı; 18:1 w7c yağ
asidinin diğer gruplara göre çok yüksek düzeyde olması (% 30.96-43.8) ve diğer grupların hiç birisinde bulunmayan 16:0 3OH (%
3.27-4.14) ve 16:1 2OH (% 1.08-2.18) yağ asitlerinin bu grupta bulunmasıdır. Sonuç olarak; Doğu Anadolu Bölgesi’nde Erwinia
amylovora’nın streptomisin sülfata karşı dayanıklı strainlerinin geliştiği ilk olarak bu çalışmada tespit edilmiştir. İlave olarak, bu
bakterinin FAME grupları ile streptomisin sülfata karşı dayanıklılığı arasında bir ilişkinin olmasından dolayı; bakterilerin FAME
profillerinin laboratuar şartlarında antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesinde yeni bir yöntem olarak kullanılabileceği
düşünülmektedir.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 40 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/