Bu araştırmada fasulye bitkisinin vejetatif organlarının (kök, gövde ve yaprak) soğuğa dayanıklılığı üzerine CaCI2 ve KCI
(0.025, 0.05 and 0.1 M)’nin etkileri kontrollü üşüme testleriyle araştırıldı. Fideler, sulama suyuna CaCI2 ve KCI ilave edildikten sonra
1 gün boyunca aklime (150C ışık: 100C karanlık,14 saat ışık: 10 saat karanlık) edildi. Daha sonra fideler 9 gün boyunca üşüme
sıcaklıklarına (CTs) (10/5oC) maruz bırakıldı. 0.05 M KCI ve 0.025 M CaCI2 gövde uzamasını teşvik ettiği belirlendi. Nisbi Kuru
ağırlık (RDW) genellikle kök ve gövdede tüm CaCI2 ve KCI uygulamaları tarafından azaltıldı, ama RDW bu uygulamalar tarafından
yaprakta artırıldı (0.05 M KCI hariç). 0.1 M CaCI2 uygulaması ise RDW’ı bütün organlarda artırdı. 0.1 M CaCI2 uygulamasının her üç
organda çözünebilir protein miktarını (SPtC) artırdığı belirlendi. Proline içeriği (PlC) bazı uygulamalar tarafından artırılırken, bazıları
tarafından azaltıldı. Gövde canlılığının tüm uygulamalar tarafından azaltılmasına karşın, bazı uygulamalar (kök için 0.025 M KCI,
yaprak için 0.025 M KCI, 0.1 and 0.05 M CaCI2 ) tarafından kök ve yaprak canlılığı artırıldı. Biz, bu araştırmada, sağlanabilen direnç
cok az olsa bile, belirli KCl ve CaCl2 (0.025 M KCI, 0.025 M KCI, 0.1 ve 0.05 M CaCI2) uygulamalarının üşümeye hassas olan
fasulyeye direnç sağlamada kullanılabileceğini önermekteyiz.
Üşümeye direnç Canlılık KCl CaCl2 Fasulye Phaseolus vulgaris
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 38 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/