Bu çalışmada Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin ırk tercihi ve barınak yapıları incelenmiştir. Bu amaçla il
merkezinde ve 8 ilçesinde toplam 373 sığır işletmesinde anket çalışması yapılmıştır. Anketler SPSS istatistik programında analiz
edilmiştir. İşletmecilerin ırk tercih nedenleri bize yetiyor, verimi yüksek, pazarlaması kolay, yetiştirme şartları müsait değil, bakımı
kolay, asil olduğu için, imkanlarım daha iyisine yetmiyor ve üretilen ürünü değerlendiremiyoruz olarak tespit edilmiştir.
İşletmelerin %1.6’sı yerli, %25.2’si melez %73.2’si kültür ırkı tercih etmişlerdir. Yerli ırkı tercih edenlerin %83.3’ü bize yetiyor,
kültür ırkı melezini tercih edenlerin %58.8’i yetiştirme şartlarını ve kültür ırkını tercih edenlerin %90.5’i veriminin yüksek olmasını
dikkate almaktadır. Barınakların %35.7'si müstakil, %62.2'si ev altı, %2.1'i ise ev altı-müstakildir. Barınak malzemesi olarak
işletmelerin %62.3 taş, %27.9 briket, %8.6 ahşap ve %1.1 kerpiç kullandığı, barınak tabanının %47.5’i beton, %42.4’ü tahta,
%9.7’si toprak ve %0.5’i taş malzemeden oluşmaktadır. Barınakların %49.3’ünde durak bulunmaktadır. İşletmelerin %92’sinde
gazel-fındık patos artığı, saman, kuru gübre altlık olarak kullanılmaktadır.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 37 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/