BibTex RIS Cite

Erken ve Geç Biçilmiş Çayır Otu ile Beslenen Siyah Alaca Danaların Büyüme Performansı Özellikleri

Year 2006, Volume: 37 Issue: 1, 49 - 52, 10.01.2011

Abstract

Bu çalışma, dişi Siyah Alaca danaların büyüme performansı üzerine erken veya geç çiçeklenme döneminde biçilen çayır
otu ile beslemenin etkisini belirlemek üzere yürütülmüştür. Bu amaçla 8-10 aylık yaşlarda 12 adet dişi Siyah Alaca dana 129 gün
süre ile beslenmiştir. Çayır otu biçim zamanının, erken biçim uygulaması lehine olmak üzere büyüme performansı ve yemden
yararlanma oranı bakımından önemli etki yaptığı belirlenmiştir. Erken biçilmiş çayır otu ile beslenen buzağılar, geç biçilmiş ot
verilen buzağılardan 17.5 kg daha fazla toplam canlı ağırlık artışı yapmışlardır. Bir kg canlı ağırlık artışı için tüketilen erken biçim
çayır otu miktarı geç biçilen ot ile beslenenlerden 1.725 kg daha azdır. Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilen dişi Siyah Alaca
danalarda daha iyi bir büyüme performansı ve yemden yararlanma değeri sağlanması bakımından, erken çiçeklenme döneminde
çayır otu üretiminin tavsiye edilebileceği sonucuna varılmıştır.

References

  • Alçiçek, A., Sevgican, F., Şayan, Y., Çapçı, T., Özkul, H. 1997. Bazı kaba yemlerde enerji içeriğinin Van Soest analiz yöntemi ile saptanmasına yönelik bir araştırma. Proje Raporu No:96-ZRF-051, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, İzmir.
  • Ammar, H., Lopez, S., Bochi Brum, O., Garcia, R., Ranilla, M J. 1999. Composition and in vitro digestibility of leaves and stems of grasses and legumes harvested from permanent mountain meadows at different stages of maturity. J. Anim. and Feed Sci. 8(4): 599-610
  • AOAC, 1990. Association of official analytical chemists, official methods of analysis, 15th ed. AOAC, Arlington, VA. USA.
  • Ankee, M., Groppel., B., Glei, M. 1994. Der einfluss des nutzungszeitpunktes auf den mengen- und Globe, A., Berloznik, Z., Leskosek, M., Stibilj, V. 1989. Effect of spurenelementgehalt des grunfutters. Wirtschaftseigene Futter, 40 : 304-319.
  • Bochi Brum, O., Lopez, S., Garcia, R., Calleja, A., Perez, M., Gonzalez, J.S. 2001. Composicion quimica, botanica y digestibilidad in vitro de forrajes de prados permanentes en relacion con la fecha de siega. ITEA. 22(1): 358-360
  • Cherney, D.J.R., Cherney, J.H., Lucey, R.F. 1993. In vitro digestion kinetics and quality of perennial grasses as influenced by forage maturity. J. Dairy Sci. 76:790-797.
  • Çomaklı, B., Menteşe, Ö., Koç, A. 2005. Nitrogen fertilizing and pre-anthesis cutting stage improve dry matter production, protein content and botanical composition in meadows. Acta Agriculture Scandinavia, Acta Agriculturae Scandinavica, Section B, Soil and Plant Science, 55: 125-130.
  • Davison, J., Torell, R., Hackett, I. 2000. Intermountain pasture and hay meadow handbook: Pasture hay and profit. Cooperative Extension, EB-00-03, University of Nevada, Reno, USA. fertilizers and cutting time on chemical composition of sward from permanent meadow. Proceedings of the XVI International Grassland Congress, 4-11 October 1989, p.769- 770, Nice, France. 51
  • Gökkuş, A., Koç, A. 1996. Doğu Anadolu’da Tarımsal Yapı. Tarım Öğretiminin 150. Yılında Türkiye 3. Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran 1996, Erzurum.
  • Lacefield, G., Henning, J.C., Collins, M., Swetnam, L. 1998. Quality hay production. University of Kentucky, College of Agriculture, Agricultural Communication Service, No: AGR- 62, Kentucky, USA.
  • Messman, M.A., Weiss, W.P., Ericson, D.O. 1991. Effects of nitrogen fertilization and maturity of brome grass on in situ ruminal digestion kinetics of fiber. J. Anim. Sci. 69: 1151- 1161.
  • Menteşe, Ö. 1998. Farklı taban suyu seviyesine sahip çayırlarda değişik azot dozu ve biçim zamanı uygulamalarının çayırın kuru ot verimi ham protein kapsamı ve botanik kompozisyonuna etkileri. (Yüksek Lisans Tezi) Atatürk Üniv., Fen. Bil. Enst., Erzurum.
  • Norton, N.A., Clark, R.T., Reece, P.E., Eskridge, K.M. 1997. Quality as a factor in the optimal choice of fertilization and harvest date of meadow hay. J. Prod. Agric. 10:551-557.
  • Reece, P. E., Nichols, J.T., Brummer, J. E., Engel, R. K., Eskridge, K. M. 1994. Harvest date and fertilizer effects on native and interseeded wetland meadows. J. Range Management, 47:183.
  • SPSS, 1998. SPSS for windows. Released 10.0, SPSS Inc., Chicago, IL., USA.
  • Van Soest, P.J., Goering, H.K. 1970. Forage fiber analyses. Agriculture Handbook No. 379. Agricultural Research Service, United States Department of Agriculture, Washington, D.C., USA.
Year 2006, Volume: 37 Issue: 1, 49 - 52, 10.01.2011

Abstract

References

  • Alçiçek, A., Sevgican, F., Şayan, Y., Çapçı, T., Özkul, H. 1997. Bazı kaba yemlerde enerji içeriğinin Van Soest analiz yöntemi ile saptanmasına yönelik bir araştırma. Proje Raporu No:96-ZRF-051, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, İzmir.
  • Ammar, H., Lopez, S., Bochi Brum, O., Garcia, R., Ranilla, M J. 1999. Composition and in vitro digestibility of leaves and stems of grasses and legumes harvested from permanent mountain meadows at different stages of maturity. J. Anim. and Feed Sci. 8(4): 599-610
  • AOAC, 1990. Association of official analytical chemists, official methods of analysis, 15th ed. AOAC, Arlington, VA. USA.
  • Ankee, M., Groppel., B., Glei, M. 1994. Der einfluss des nutzungszeitpunktes auf den mengen- und Globe, A., Berloznik, Z., Leskosek, M., Stibilj, V. 1989. Effect of spurenelementgehalt des grunfutters. Wirtschaftseigene Futter, 40 : 304-319.
  • Bochi Brum, O., Lopez, S., Garcia, R., Calleja, A., Perez, M., Gonzalez, J.S. 2001. Composicion quimica, botanica y digestibilidad in vitro de forrajes de prados permanentes en relacion con la fecha de siega. ITEA. 22(1): 358-360
  • Cherney, D.J.R., Cherney, J.H., Lucey, R.F. 1993. In vitro digestion kinetics and quality of perennial grasses as influenced by forage maturity. J. Dairy Sci. 76:790-797.
  • Çomaklı, B., Menteşe, Ö., Koç, A. 2005. Nitrogen fertilizing and pre-anthesis cutting stage improve dry matter production, protein content and botanical composition in meadows. Acta Agriculture Scandinavia, Acta Agriculturae Scandinavica, Section B, Soil and Plant Science, 55: 125-130.
  • Davison, J., Torell, R., Hackett, I. 2000. Intermountain pasture and hay meadow handbook: Pasture hay and profit. Cooperative Extension, EB-00-03, University of Nevada, Reno, USA. fertilizers and cutting time on chemical composition of sward from permanent meadow. Proceedings of the XVI International Grassland Congress, 4-11 October 1989, p.769- 770, Nice, France. 51
  • Gökkuş, A., Koç, A. 1996. Doğu Anadolu’da Tarımsal Yapı. Tarım Öğretiminin 150. Yılında Türkiye 3. Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran 1996, Erzurum.
  • Lacefield, G., Henning, J.C., Collins, M., Swetnam, L. 1998. Quality hay production. University of Kentucky, College of Agriculture, Agricultural Communication Service, No: AGR- 62, Kentucky, USA.
  • Messman, M.A., Weiss, W.P., Ericson, D.O. 1991. Effects of nitrogen fertilization and maturity of brome grass on in situ ruminal digestion kinetics of fiber. J. Anim. Sci. 69: 1151- 1161.
  • Menteşe, Ö. 1998. Farklı taban suyu seviyesine sahip çayırlarda değişik azot dozu ve biçim zamanı uygulamalarının çayırın kuru ot verimi ham protein kapsamı ve botanik kompozisyonuna etkileri. (Yüksek Lisans Tezi) Atatürk Üniv., Fen. Bil. Enst., Erzurum.
  • Norton, N.A., Clark, R.T., Reece, P.E., Eskridge, K.M. 1997. Quality as a factor in the optimal choice of fertilization and harvest date of meadow hay. J. Prod. Agric. 10:551-557.
  • Reece, P. E., Nichols, J.T., Brummer, J. E., Engel, R. K., Eskridge, K. M. 1994. Harvest date and fertilizer effects on native and interseeded wetland meadows. J. Range Management, 47:183.
  • SPSS, 1998. SPSS for windows. Released 10.0, SPSS Inc., Chicago, IL., USA.
  • Van Soest, P.J., Goering, H.K. 1970. Forage fiber analyses. Agriculture Handbook No. 379. Agricultural Research Service, United States Department of Agriculture, Washington, D.C., USA.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language en;tr
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Ömer Menteşe This is me

Leyla Turgut This is me

Olcay Güler This is me

Mete Yanar

Naci Tüzemen This is me

Mustafa Tan This is me

Binali Çomaklı This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2006 Volume: 37 Issue: 1

Cite

APA Menteşe, Ö., Turgut, L., Güler, O., Yanar, M., et al. (2011). Erken ve Geç Biçilmiş Çayır Otu ile Beslenen Siyah Alaca Danaların Büyüme Performansı Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1), 49-52.
AMA Menteşe Ö, Turgut L, Güler O, Yanar M, Tüzemen N, Tan M, Çomaklı B. Erken ve Geç Biçilmiş Çayır Otu ile Beslenen Siyah Alaca Danaların Büyüme Performansı Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;37(1):49-52.
Chicago Menteşe, Ömer, Leyla Turgut, Olcay Güler, Mete Yanar, Naci Tüzemen, Mustafa Tan, and Binali Çomaklı. “Erken Ve Geç Biçilmiş Çayır Otu Ile Beslenen Siyah Alaca Danaların Büyüme Performansı Özellikleri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 37, no. 1 (January 2011): 49-52.
EndNote Menteşe Ö, Turgut L, Güler O, Yanar M, Tüzemen N, Tan M, Çomaklı B (January 1, 2011) Erken ve Geç Biçilmiş Çayır Otu ile Beslenen Siyah Alaca Danaların Büyüme Performansı Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 37 1 49–52.
IEEE Ö. Menteşe, L. Turgut, O. Güler, M. Yanar, N. Tüzemen, M. Tan, and B. Çomaklı, “Erken ve Geç Biçilmiş Çayır Otu ile Beslenen Siyah Alaca Danaların Büyüme Performansı Özellikleri”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 37, no. 1, pp. 49–52, 2011.
ISNAD Menteşe, Ömer et al. “Erken Ve Geç Biçilmiş Çayır Otu Ile Beslenen Siyah Alaca Danaların Büyüme Performansı Özellikleri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 37/1 (January 2011), 49-52.
JAMA Menteşe Ö, Turgut L, Güler O, Yanar M, Tüzemen N, Tan M, Çomaklı B. Erken ve Geç Biçilmiş Çayır Otu ile Beslenen Siyah Alaca Danaların Büyüme Performansı Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;37:49–52.
MLA Menteşe, Ömer et al. “Erken Ve Geç Biçilmiş Çayır Otu Ile Beslenen Siyah Alaca Danaların Büyüme Performansı Özellikleri”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 37, no. 1, 2011, pp. 49-52.
Vancouver Menteşe Ö, Turgut L, Güler O, Yanar M, Tüzemen N, Tan M, Çomaklı B. Erken ve Geç Biçilmiş Çayır Otu ile Beslenen Siyah Alaca Danaların Büyüme Performansı Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;37(1):49-52.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/