Bu araştırma Esmer ve Şarole x Esmer danaların besi performansı ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması amacıyla
yapılmıştır. Araştırmada 10 baş Esmer (Esmer) ve 11 baş Şarole x Esmer (Melez) dana 196 gün süre ile besiye alınmışlar, besi
performanslarının belirlenmesinden sonra her gruptan dörder tanesinin kesilmesi ile karkas özellikleri bakımından
karşılaştırılmışlardır. Besi başı ağırlığı, besi sonu ağırlığı, toplam canlı ağırlık artışı, günlük canlı ağırlık artışı Esmerler için
sırasıyla 160.10±4.05, 333.50±9.17, 173.40±9.94, 0.885±0.05 kg ve Melezler için 156.09±7.81, 342.55±12.73, 186.46±9.09,
0.951±0.05 kg’ dır. Beside Esmerler günde ortalama 1.948±0.03 kg kaba, 4.411±0.10 kg kesif yem tüketmişler, yemden
yararlanma oranları 7.359±0.34 kg/kg olarak bulunmuştur. Melezlerde ise bu değerler sırasıyla 1.876±0.03 kg, 4.399±0.17 kg
ve 6.704±0.26 kg/kg olarak saptanmıştır. Esmerlerin kesim öncesi canlı ağırlıkları, nakliye firesi, sıcak ve soğuk karkas
ağırlıkları ile sıcak ve soğuk randımanları sırasıyla 324.00±3.56 kg, % 2.7±0.27, 179.70±2.86 kg, 173.50±2.83 kg, %
55.46±0.56, % 53.55±0.47; Melezlerinki aynı sıra ile 342.00±16.15 kg, % 1.88±0.16, 190.15±10.45 kg, 185.35±9.79 kg, %
55.56±1.18, % 54.17±1.06 olarak saptanmıştır. Karkaslarda ön çeyrek, arka çeyrek, MLD (belgözü kası) alanı, kabuk yağı
kalınlığı, % BPK yağı (Böbrek, Pelvis, Kalp bölgesi), Marbling Skor (mozaikleşme derecesi), Yield Grade (et verimi sınıfları)
ve % Retail Cuts ( % perakende parçalar) Esmerler için sırasıyla 43.83±1.52 kg, 42.93±1.28 kg, 64.73±4.86 cm2, 0.29±0.06
cm, % 3.02±0.52, 3 (trace), 1.69±0.28, % 52.97±0.67 olarak Melezler için aynı sıra ile 46.39±3.06 kg, 46.20±1.90 kg,
72.41±2.69 cm2, 0.39±0.04 cm, % 1.74±0.10, 3 (trace), 1.24±0.05, % 54.05±0.12 olarak bulunmuştur. Genotip gruplar arasında
ölçülen tüm özelliklere ait farklılıklar istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (P > 0.05).
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 36 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/