Bu çalışma, Esmer ve Şarole x Esmer buzağılarda büyüme özelliklerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmadaki 10 baş
Esmer ve 11 baş Şarole x Esmer (Melez) buzağılarda, doğum, sütten kesim (ikinci ay), dördüncü ay ve altıncı ay canlı ağırlıkları ile günlük
canlı ağırlık artışları, vücut ölçüleri ve yem tüketimleri incelenmiştir. Esmer ve Melez buzağıların doğum ve altıncı ay ağırlıkları sırası ile
42.10±2.00, 45.82±2.59 ve 151.80±3.25, 158.73±5.25 kg olarak belirlenmiştir. Ayrıca doğumdan altıncı aya kadar olan dönemde günlük
canlı ağırlık artışları sırasıyla 0.610±0.002 kg ve 0.627±0.002 kg olarak bulunmuştur. Esmer ve Melez buzağılarda doğumdaki cidago
yüksekliği, vücut uzunluğu, göğüs çevresi, göğüs derinliği, ön incik çevresi sırasıyla 65.10±1.16, 65.77±1.32; 64.05±2.06, 67.50±1.36;
78.05±1.40, 82.09±1.42; 26.15±0.37, 27.18±0.74; 12.35±0.27, 12.36±0.29 cm olarak saptanmıştır. Aynı ölçüler altıncı ayda yukarıdaki
sırayla 90.25±1.42, 89.14±1.00; 96.50±1.57, 96.27±1.25; 120.70±1.09, 126.00±1.60; 43.60±0.43, 44.23±0.86; 15.05±0.20, 15.14±0.22 cm
olarak belirlenmiştir. Bireysel yemleme yapılan doğumdan sütten kesime kadar olan dönemde, kuru madde olarak yem tüketimi Esmer
buzağılar için 57.33±1.98 kg, Melez buzağılar için 55.53±1.76 kg olarak bulunmuştur. Grup yemlemesi yapılan sütten kesimden dördüncü
aya kadar olan dönemde, kuru madde olarak Esmer buzağılar 166.43 kg, Melez buzağılar 168.40 kg; dördüncü aydan altıncı aya kadar
Esmer buzağılar 214.80 kg, Melez buzağılar 217.45 kg yem tüketmişlerdir. Ölçümü yapılan özellikler bakımından genotipler arasında
belirlenen farklılıklar istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (P > 0.05). Sonuç olarak; doğumdan altıncı aya kadar olan dönemde Esmer
buzağılar ile Melez buzağılar arasında büyüme özellikleri, süt ve yem tüketimi bakımından önemli bir farklılık bulunamamıştır.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 36 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/