BibTex RIS Cite

Probiyotik ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel Özellikleri / Functional Characteristics Of Probiotics And Prebiotics

Year 2004, Volume: 35 Issue: 3-4, - , 10.01.2011

Abstract

ÖZET : Canlı mikroorganizma (probiyotik) içeren fonksiyonel gıdalara olan ticari ilgi, probiyotiklerin sindirim sistemindeki fonksiyonları üzerine yapılan araştırmalarla paralel olarak artmaktadır. Son yıllarda birçok araştırıcı çalışmalarını, doğal sindirim sistemi florasını oluşturan Lactobacillus ve Bifidobacteria suşları üzerinde yoğunlaştırmıştır. Prebiyotikler, barsakta selektif bir fermantasyona sebep olan sindirilemeyen (oligosakkaritler vb.) gıda katkılarıdır. Prebiyotikler aynı zamanda vücut sağlığına faydalı bazı etkilere sahiptirler. Probiyotik ve prebiyotikler gıda ürünlerinde kombine olarak kullanılabilir ki bu durum simbiyotik olarak adlandırılır. Bu derlemede, fonksiyonel özelliklere sahip olan probiyotik ve prebiyotiklerin önemine dikkat çekilmiştir.
Anahtar kelimeler: probiyotik, prebiyotik, fonksiyonel özellik
Functional Characteristics Of Probiotics And Prebiotics

 

ABSTRACT : The commercial interest on functional foods containing live microorganisms named probiotics increases to be parallel to studies conducting on functionalities of probiotics in the digestive tract. In recent years, most researchers have focused on intestinal Lactobacillus and Bifidobacteria species being part of the natural gastrointestinal microbiota. Prebiotics are non-digestible food ingredients (e.g. oligosaccharides) having a selective fermentation in the colon. Prebiotics also have some benefits on body health. Probiotics and prebiotics may be used as a combine in food products, called to be a symbiotic. In this review, the use of probiotics and prebiotics as functional foods were outlined.
Key Word: probiotic, prebiotic, functional food

Year 2004, Volume: 35 Issue: 3-4, - , 10.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section DERLEMELER
Authors

Osman Sağdıç This is me

Erdoğan Küçüköner This is me

Sami Özçelik This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2004 Volume: 35 Issue: 3-4

Cite

APA Sağdıç, O., Küçüköner, E., & Özçelik, S. (2011). Probiyotik ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel Özellikleri / Functional Characteristics Of Probiotics And Prebiotics. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(3-4).
AMA Sağdıç O, Küçüköner E, Özçelik S. Probiyotik ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel Özellikleri / Functional Characteristics Of Probiotics And Prebiotics. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;35(3-4).
Chicago Sağdıç, Osman, Erdoğan Küçüköner, and Sami Özçelik. “Probiyotik Ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel Özellikleri / Functional Characteristics Of Probiotics And Prebiotics”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35, no. 3-4 (January 2011).
EndNote Sağdıç O, Küçüköner E, Özçelik S (January 1, 2011) Probiyotik ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel Özellikleri / Functional Characteristics Of Probiotics And Prebiotics. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35 3-4
IEEE O. Sağdıç, E. Küçüköner, and S. Özçelik, “Probiyotik ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel Özellikleri / Functional Characteristics Of Probiotics And Prebiotics”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 35, no. 3-4, 2011.
ISNAD Sağdıç, Osman et al. “Probiyotik Ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel Özellikleri / Functional Characteristics Of Probiotics And Prebiotics”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35/3-4 (January 2011).
JAMA Sağdıç O, Küçüköner E, Özçelik S. Probiyotik ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel Özellikleri / Functional Characteristics Of Probiotics And Prebiotics. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;35.
MLA Sağdıç, Osman et al. “Probiyotik Ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel Özellikleri / Functional Characteristics Of Probiotics And Prebiotics”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 35, no. 3-4, 2011.
Vancouver Sağdıç O, Küçüköner E, Özçelik S. Probiyotik ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel Özellikleri / Functional Characteristics Of Probiotics And Prebiotics. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;35(3-4).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/