BibTex RIS Cite

Toprak Sıkışması ve Tarımsal Açıdan Önemi / Soil Compaction and Its Importance for Agriculture

Year 2004, Volume: 35 Issue: 3-4, - , 10.01.2011

Abstract

ÖZET: Topraklardaki hacimsel değişim, ıslanma-kuruma gibi doğal olaylar sırasında ortaya çıkan iç kuvvetlerle veya toprak işleme ve yoğun makine kullanımı gibi mekaniksel dış kuvvetlerle meydana gelmektedir. Toprak fiziksel koşullarının uygun olmaması; toprak suyu, havası, sıcaklığı ve çimlenme açısından olumsuz bir etki meydana getirmektedir. Bu etki, kök gelişimi ve sürgün çıkışına karşı mekanik bir engellemeye neden olmaktadır. Toprak ortamında mekanik engellemeye neden olan en önemli faktör kabuk tabakası gibi toprak yüzeyinde ve pulluk tabanı gibi işleme derinliği altında ortaya çıkan toprak sıkışmasıdır. Tarım tekniklerinin bilinçsizce kullanılması, toprakların organik madde bakımından giderek yoksullaşması, strüktürel yapının ve agregasyonun bozularak yapısal degradasyona uğraması, toprak sıkışabilirliğini ve yüzeyde kabuk tabakası oluşumunu arttırmaktadır. Bunun doğal bir sonucu olarak toprakların üretkenlik potansiyelleri önemli ölçüde azalmaktadır.
Anahtar kelimeler: Toprak sıkışması, sıkışma tipleri, sıkışmanın etkileri.
Soil Compaction and Its Importance for Agriculture

 

ABSTRACT: Volumetric changes in soils occur either by inner forces (natural processes) such as wetting-drying or by outer forces (mechanical forces) including soil tillage and the use of heavy-machines. Unproper soil physical properties affect soil water, air, temperature and seeding negatively, and also form mechanical resistance against root development and seed emergence. One of the most important factor causing mechanical resistance in soil is soil compaction due to crust formation in soil surface or hard-pan in bottom of tillage depth. Misuse of agricultural practices, low organic matter in soil, and soil structural degradation increase the risk of crusting and compaction, which result in low productivity in soils.
Key words: Soil compaction, compaction types, effects of compaction.

Year 2004, Volume: 35 Issue: 3-4, - , 10.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section DERLEMELER
Authors

Ekrem Lütfi Aksakal This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2004 Volume: 35 Issue: 3-4

Cite

APA Aksakal, E. L. (2011). Toprak Sıkışması ve Tarımsal Açıdan Önemi / Soil Compaction and Its Importance for Agriculture. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(3-4).
AMA Aksakal EL. Toprak Sıkışması ve Tarımsal Açıdan Önemi / Soil Compaction and Its Importance for Agriculture. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;35(3-4).
Chicago Aksakal, Ekrem Lütfi. “Toprak Sıkışması Ve Tarımsal Açıdan Önemi / Soil Compaction and Its Importance for Agriculture”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35, no. 3-4 (January 2011).
EndNote Aksakal EL (January 1, 2011) Toprak Sıkışması ve Tarımsal Açıdan Önemi / Soil Compaction and Its Importance for Agriculture. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35 3-4
IEEE E. L. Aksakal, “Toprak Sıkışması ve Tarımsal Açıdan Önemi / Soil Compaction and Its Importance for Agriculture”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 35, no. 3-4, 2011.
ISNAD Aksakal, Ekrem Lütfi. “Toprak Sıkışması Ve Tarımsal Açıdan Önemi / Soil Compaction and Its Importance for Agriculture”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35/3-4 (January 2011).
JAMA Aksakal EL. Toprak Sıkışması ve Tarımsal Açıdan Önemi / Soil Compaction and Its Importance for Agriculture. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;35.
MLA Aksakal, Ekrem Lütfi. “Toprak Sıkışması Ve Tarımsal Açıdan Önemi / Soil Compaction and Its Importance for Agriculture”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 35, no. 3-4, 2011.
Vancouver Aksakal EL. Toprak Sıkışması ve Tarımsal Açıdan Önemi / Soil Compaction and Its Importance for Agriculture. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;35(3-4).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/