Research Article
BibTex RIS Cite

Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik ve Kimyasal Bozulmalar

Year 2004, Volume: 35 Issue: 3-4, 261 - 265, 10.01.2011

Abstract

Balıklar, et kalitelerinin ve besin değerlerinin yüksekliğinden dolayı özellikle son yıllarda oldukça fazla tercih edilen gıdalardır. Ancak, sahip oldukları biyolojik kompozisyonları nedeniyle çok çabuk bozulurlar. Bunun yanına bir de uygun olmayan muamele ve depolama şartları eklendiğinde tüketicilere ulaşmadan önce balıkların büyük bir kısmı bozulmaktadır. Balıklarda bozulmaya, avlama sonrası başlayan mikrobiyal, enzimatik, kimyasal ve fiziksel reaksiyonlar neden olmaktadır. Bu derleme çalışmasında balıklarda bozulma etmenleri ve bozulma çeşitleri incelenmiştir.

Chemical, Microbiological and Enzymatic Spoilage in Fish

Year 2004, Volume: 35 Issue: 3-4, 261 - 265, 10.01.2011

Abstract

Fish has been preferreed foods by consumers due to their unique quality and high nutritional values. However, they can quickly spoil because of their biological composition. The poor handling practices and storage conditions led to the deterioration of large proportions of fish before they reached to the consumer. Spoilage of the fish is brought about by microbial, enzymatic, chemical and physical reactions take place after harvesting. In this review, the factors influencing the spoilage and the types of deterioration were discussed. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section DERLEMELER
Authors

Şükriye Aras Hisar This is me

Olcay Hisar This is me

Telat Yanık This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2004 Volume: 35 Issue: 3-4

Cite

APA Aras Hisar, Ş., Hisar, O., & Yanık, T. (2011). Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik ve Kimyasal Bozulmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(3-4), 261-265.
AMA Aras Hisar Ş, Hisar O, Yanık T. Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik ve Kimyasal Bozulmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;35(3-4):261-265.
Chicago Aras Hisar, Şükriye, Olcay Hisar, and Telat Yanık. “Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik Ve Kimyasal Bozulmalar”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35, no. 3-4 (January 2011): 261-65.
EndNote Aras Hisar Ş, Hisar O, Yanık T (January 1, 2011) Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik ve Kimyasal Bozulmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35 3-4 261–265.
IEEE Ş. Aras Hisar, O. Hisar, and T. Yanık, “Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik ve Kimyasal Bozulmalar”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 35, no. 3-4, pp. 261–265, 2011.
ISNAD Aras Hisar, Şükriye et al. “Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik Ve Kimyasal Bozulmalar”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35/3-4 (January 2011), 261-265.
JAMA Aras Hisar Ş, Hisar O, Yanık T. Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik ve Kimyasal Bozulmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;35:261–265.
MLA Aras Hisar, Şükriye et al. “Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik Ve Kimyasal Bozulmalar”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 35, no. 3-4, 2011, pp. 261-5.
Vancouver Aras Hisar Ş, Hisar O, Yanık T. Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik ve Kimyasal Bozulmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;35(3-4):261-5.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/