Balıklar, et kalitelerinin ve besin değerlerinin yüksekliğinden dolayı özellikle son yıllarda oldukça fazla tercih edilen gıdalardır. Ancak, sahip oldukları biyolojik kompozisyonları nedeniyle çok çabuk bozulurlar. Bunun yanına bir de uygun olmayan muamele ve depolama şartları eklendiğinde tüketicilere ulaşmadan önce balıkların büyük bir kısmı bozulmaktadır. Balıklarda bozulmaya, avlama sonrası başlayan mikrobiyal, enzimatik, kimyasal ve fiziksel reaksiyonlar neden olmaktadır. Bu derleme çalışmasında balıklarda bozulma etmenleri ve bozulma çeşitleri incelenmiştir.
Fish has been preferreed foods by consumers due to their unique quality and high nutritional values. However, they can quickly spoil because of their biological composition. The poor handling practices and storage conditions led to the deterioration of large proportions of fish before they reached to the consumer. Spoilage of the fish is brought about by microbial, enzymatic, chemical and physical reactions take place after harvesting. In this review, the factors influencing the spoilage and the types of deterioration were discussed.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 35 Issue: 3-4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/