ÖZET: Bu araştırma Erzurum ili Olur ilçesinde yetiştirilmekte olan 9 üzüm çeşidi üzerinde 1999-2000 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada Pırtik, Kişmiş, At Memesi, Kara Üzüm, Beyaz Üzüm, Kabarcık, Beyaz At Memesi, Hatun Parmağı ve Al Üzüm çeşitleri incelenmiştir. Çeşitlerin ampelografik özellikleri IBPGR (Uluslararası Bitki Genetik Kaynakları Merkezi) tarafından hazırlanan Üzüm Tanımlama (Descriptors for Grape) normlarına göre belirlenmiştir. Çalışmada, çeşitlerin tamamının V. vinifera L. türüne ait olduğu saptanmıştır. Bunun yanında, incelenen tüm çeşitlerin erselik çiçek yapısına sahip ve çekirdekli olduğu belirlenmiştir. Çeşitlerin yaprak büyüklüğü, dilim sayıları ve tane iriliği yönünden farklılık gösterdiği, çeşitlerde tane iriliğinin çok küçükten orta iriye kadar değişim gösterdiği saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Üzüm, Ampelografik özellikler, Erzurum, Olur
Ampelographic Characters of Grape Cultivars Grown in Olur Dictrict of Erzurum
ABSTRACT: This study was carried out on nine grape cultivars grown in Olur–Erzurum in 1999-2000. Pırtik, Kişmiş, At Memesi, Kara Üzüm, Beyaz Üzüm, Kabarcık, Beyaz At Memesi, Hatun Parmağı and Al Üzüm grape cultivars were investigated. Ampelographic characters of these grape cultivars were determined according to Descriptors of Grape norms of IBPGR (International Board for Plant Genetic Resources). In this study, it was determined that all cultivars belonged to V. vinifera L. However all cultivars were hermaphrodite and seeded. It was determined that leaf area, lobe number and berry size of cultivars were different and, berry size of cultivars varied from small to large.
Key Words: Grape, Ampelographic characters, Erzurum, Olur
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 34 Issue: 3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/