BibTex RIS Cite

Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması / Preparing Land Use Maps Using Remote Sensing and Geographic Information Systems

Year 2003, Volume: 34 Issue: 3, 293 - 297, 10.01.2011

Abstract

ÖZET: Ülkelerin ekonomik gelişmesi doğal kaynaklarının etkin bir biçimde kullanılmasına bağlıdır. Ancak ülkelerin gelişme düzeyi arttıkça, kendi kaynakları hakkında geniş bilgileri kapsayan yeni girdilere gereksinim duymaktadırlar. Coğrafi bilgi sistemleri (CBS) bu gereksinimler için en ideal yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bu bilgiler, çok farklı verilerin elde edilmesi, işlenmesi ve hizmete sunulması için de bir tasarımdır. Uzaktan algılama ve uydu görüntüleri de, coğrafi bilgi sistemleri için veri oluşturmakta ve verilerin işlenmesiyle saptanan doğal kaynakların haritalanmasında kartografik materyal olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, uzaktan algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin arazi kullanım haritalarının oluşturulmasında kullanılma olanakları tartışılmış ve konu ile ilgili çalışmalar özetlenmiştir.
Anahtar Sözcükler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Uzaktan Algılama, Arazi Kullanım Haritası
Preparing Land Use Maps Using Remote Sensing and Geographic Information Systems

 

ABSTRACT: Economical developments of countries depend on effective use of their natural reseources. Increase in development level, leads to provide new information on natural reseources because of making effective management strategies. Geographic information systems are one of the means in obtaining that kinds of information. These techniques, also help in use of these information for producing mapping in systematic way. Remote sensing and satellite images are also used for providing data for geographic information systems as a carthographic material. In this study, useability of remote sensing and geographic Information Systems (GIS) in land use mapping were discussed and the studies related to the subject were summarized.
Key Words: Geographic Information System, Remote Sensing, Land Using Map

Year 2003, Volume: 34 Issue: 3, 293 - 297, 10.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section DERLEMELER
Authors

Müdahil Özgül This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2003 Volume: 34 Issue: 3

Cite

APA Özgül, M. (2011). Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması / Preparing Land Use Maps Using Remote Sensing and Geographic Information Systems. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(3), 293-297.
AMA Özgül M. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması / Preparing Land Use Maps Using Remote Sensing and Geographic Information Systems. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;34(3):293-297.
Chicago Özgül, Müdahil. “Uzaktan Algılama Ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ile Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması / Preparing Land Use Maps Using Remote Sensing and Geographic Information Systems”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34, no. 3 (January 2011): 293-97.
EndNote Özgül M (January 1, 2011) Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması / Preparing Land Use Maps Using Remote Sensing and Geographic Information Systems. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 3 293–297.
IEEE M. Özgül, “Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması / Preparing Land Use Maps Using Remote Sensing and Geographic Information Systems”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 34, no. 3, pp. 293–297, 2011.
ISNAD Özgül, Müdahil. “Uzaktan Algılama Ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ile Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması / Preparing Land Use Maps Using Remote Sensing and Geographic Information Systems”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34/3 (January 2011), 293-297.
JAMA Özgül M. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması / Preparing Land Use Maps Using Remote Sensing and Geographic Information Systems. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34:293–297.
MLA Özgül, Müdahil. “Uzaktan Algılama Ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ile Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması / Preparing Land Use Maps Using Remote Sensing and Geographic Information Systems”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 34, no. 3, 2011, pp. 293-7.
Vancouver Özgül M. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması / Preparing Land Use Maps Using Remote Sensing and Geographic Information Systems. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34(3):293-7.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/