ÖZET: Kop ve Burnazdere Havzalarında hayvanların mera dönemi dışındaki gerekli kaba yem miktarında çok açık bulunmaktadır. Bu açığı kapatmada en ümitvar bitki yoncadır, ancak yoncanın yetiştiriciliğinde çok önemli problemler mevcuttur. Yoncada piyasadan temin edilen sertifikasız tohumlar kullanılmakta, ekim serpme yapılmakta, tohum yatağı iyi hazırlanmamakta, ekim öncesi ve sonrası ağır bir tapan veya merdane uygulanmamakta, koruyucu bitki olarak çok fazla miktarda arpa veya buğday kullanılmaktadır. Tesis gübrelemesi olarak sadece ve fazla miktarda hayvan gübresi kullanılmakta ve tesis ve bakım yıllarında fosforlu gübre kullanılmamakta, yabancı otlarla mücadele yapılmamakta ve yoncalıklarda bol miktarda küsküt bulunmaktadır. Sulama ve biçim çok geç yapılmakta, ilkbaharda ve sonbaharda yoncalıklarda hayvan otlatılmakta, uygun bir ekim nöbeti uygulanmamakta ve düşük verim alınmaktadır. Bu çalışmalar sonucu ve Doğu Anadolu Bölgesinde yonca yetiştiriciliği konularında yapılan araştırma neticelerinden faydalanılarak bir çok tavsiyede bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Yonca yetiştiriciliği, sorunlar, tavsiyeler.
Problems and Some Recommendations For Alfalfa Culture in The Basins of Kop and Burnazdere of Bayburt Province
ABSTRACT: There are important deficiencies in fodder requirements of livestock for the period of feedlot in the basins of Kopdere and Burnazdere of Bayburt Province. Alfalfa is the most promising fodder crop for the covering the deficiency. But there are some important problems in the culture of alfalfa. Farmers in this province use uncertified seeds of alfalfa, broadcast the seed, do not prepare the soil and seed bed in suitable conditions, do not firm the seed bed before and after the seeding, use the over seeds of wheat and barley as companion crops. They use only over manure for fertilizing in establishment year and do not give phosphorous fertilizer to alfalfa crops in the establishment and following years, do not struggle with weeds. Also, the stands of alfalfa have over dodder. The stand is irrigated and harvested very lately. They are over-grazed in early spring and late fall. Farmer do not practice the suitable rotation systems. So, they get very significantly low yield in alfalfa per se. Many recommendations have been made depending on the results of this research and other researches that haven been carried out in this Region.
Key Words: Alfalfa agriculture, problems, recommendations
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 34 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/