BibTex RIS Cite

Sıcaklık Artışı ve Farklı Su Uygulama Düzeylerinin Buğday Bitkisinin Gelişimi Üzerindeki Etkisinin Bitki Gelişimi Benzetim Modellemesi ile Belirlenmesi / Determination of Effects of Temperature Increase and Different Water Application Levels on Wheat Grow

Year 2002, Volume: 33 Issue: 4, - , 10.01.2011

Abstract

ÖZET: Bu çalışmada, DSSAT V3 (Decision Support System for Arotechnology Transfer Version 3) paket programı kullanılarak, Bursa ve yöresinde yetiştirilen Pehlivan buğday çeşidine ilişkin sıcaklık değişikliklerinin ve farklı su uygulama düzeylerinin bitki gelişimi benzetim modellemesi ile bitki gelişimine etkileri incelenmiştir. Dünyada sıcaklık artışları konusunda yapılan çalışmalar sonucunda yıllık ortalama sıcaklığın, 2 oC ~ 4 oC artacağı beklentisi göz önünde bulundurularak, yıllık ortalama sıcaklığın 1 oC, 2 oC, 3 oC ve 4 oC artması ve sulama suyu gereksiniminin % 50 ve % 100’nün karşılanması koşullarında bitki gelişimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak, sıcaklık artışlarının ve su eksikliğinin bitki gelişimini olumsuz yönde etkilediği, bitkinin duyarlı olduğu çiçeklenme ve başaklanma dönemlerinde toprakta eksilen nemin tamamının karşılanmasının uygun olacağı model sonucu olarak elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler : Bitki Gelişimi Benzetmesi Modellemesi, DSSAT, Buğday, Verim Tahmini, Sulama
Determination of Effects of Temperature Increase and Different Water Application Levels on Wheat Growth By Crop Growth Simulation Modeling

 

ABSTRACT : In this study, effects of temperatures changes and different irrigation water application on crop growth of Pehlivan type of wheat cultivated in Bursa is determined using crop growth simulation modeling DSSAT V3(Decision Support System for Agrotechnology Transfer Version 3) software. Assuming the average temperature increase would be 2 oC ~ 4 oC per year according to global warming studies results, the effects of 1 oC, 2 oC, 3 oC and 4 oC increase in mean temperature and irrigation requirements would be met by 50 % and 100 % on crop growth was tested. As a results, it is found out that temperature increases and water deficit negatively effect the crop growth. Beside that, soil moisture deficit should be met during flowering and earing in which crops are more sensitive.
Key Words : Crop Growth Simulation Modelling, DSSAT, Wheat, Crop Yield Estimation, Irrigation.

Year 2002, Volume: 33 Issue: 4, - , 10.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Dilruba Tatar This is me

Senih Yazgan This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2002 Volume: 33 Issue: 4

Cite

APA Tatar, D., & Yazgan, S. (2011). Sıcaklık Artışı ve Farklı Su Uygulama Düzeylerinin Buğday Bitkisinin Gelişimi Üzerindeki Etkisinin Bitki Gelişimi Benzetim Modellemesi ile Belirlenmesi / Determination of Effects of Temperature Increase and Different Water Application Levels on Wheat Grow. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(4).
AMA Tatar D, Yazgan S. Sıcaklık Artışı ve Farklı Su Uygulama Düzeylerinin Buğday Bitkisinin Gelişimi Üzerindeki Etkisinin Bitki Gelişimi Benzetim Modellemesi ile Belirlenmesi / Determination of Effects of Temperature Increase and Different Water Application Levels on Wheat Grow. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;33(4).
Chicago Tatar, Dilruba, and Senih Yazgan. “Sıcaklık Artışı Ve Farklı Su Uygulama Düzeylerinin Buğday Bitkisinin Gelişimi Üzerindeki Etkisinin Bitki Gelişimi Benzetim Modellemesi Ile Belirlenmesi / Determination of Effects of Temperature Increase and Different Water Application Levels on Wheat Grow”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33, no. 4 (January 2011).
EndNote Tatar D, Yazgan S (January 1, 2011) Sıcaklık Artışı ve Farklı Su Uygulama Düzeylerinin Buğday Bitkisinin Gelişimi Üzerindeki Etkisinin Bitki Gelişimi Benzetim Modellemesi ile Belirlenmesi / Determination of Effects of Temperature Increase and Different Water Application Levels on Wheat Grow. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33 4
IEEE D. Tatar and S. Yazgan, “Sıcaklık Artışı ve Farklı Su Uygulama Düzeylerinin Buğday Bitkisinin Gelişimi Üzerindeki Etkisinin Bitki Gelişimi Benzetim Modellemesi ile Belirlenmesi / Determination of Effects of Temperature Increase and Different Water Application Levels on Wheat Grow”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 4, 2011.
ISNAD Tatar, Dilruba - Yazgan, Senih. “Sıcaklık Artışı Ve Farklı Su Uygulama Düzeylerinin Buğday Bitkisinin Gelişimi Üzerindeki Etkisinin Bitki Gelişimi Benzetim Modellemesi Ile Belirlenmesi / Determination of Effects of Temperature Increase and Different Water Application Levels on Wheat Grow”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33/4 (January 2011).
JAMA Tatar D, Yazgan S. Sıcaklık Artışı ve Farklı Su Uygulama Düzeylerinin Buğday Bitkisinin Gelişimi Üzerindeki Etkisinin Bitki Gelişimi Benzetim Modellemesi ile Belirlenmesi / Determination of Effects of Temperature Increase and Different Water Application Levels on Wheat Grow. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33.
MLA Tatar, Dilruba and Senih Yazgan. “Sıcaklık Artışı Ve Farklı Su Uygulama Düzeylerinin Buğday Bitkisinin Gelişimi Üzerindeki Etkisinin Bitki Gelişimi Benzetim Modellemesi Ile Belirlenmesi / Determination of Effects of Temperature Increase and Different Water Application Levels on Wheat Grow”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 4, 2011.
Vancouver Tatar D, Yazgan S. Sıcaklık Artışı ve Farklı Su Uygulama Düzeylerinin Buğday Bitkisinin Gelişimi Üzerindeki Etkisinin Bitki Gelişimi Benzetim Modellemesi ile Belirlenmesi / Determination of Effects of Temperature Increase and Different Water Application Levels on Wheat Grow. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33(4).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/