BibTex RIS Cite

Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi / The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked

Year 2002, Volume: 33 Issue: 4, - , 10.01.2011

Abstract

ÖZET : Bu çalışmada, Isparta’da üretilen ve satışa sunulan dondurmaların kimyasal ve mikrobiyolojik kaliteleri belirlenmiştir. Araştırmada 30 adet dondurma örneği incelenmiş ve örneklerin ortalama toplam aerobik mezofil bakteri sayısı 4.16x103 kob/g, koliform bakteri sayısı 2.6x102 kob/g olarak saptanmıştır. Dondurmaların hiçbirinde Staphylococcus aureus’a rastlanmazken, yalnızca bir örnekte Escherichia coli tespit edilmiştir. Örneklerin; kurumadde, yağ, toplam şeker, laktik asit ve pH değeri ortalamaları sırasıyla; %34.69, %5.73, %22.38, %0.31, 5.94 olarak belirlenmiştir.
Anahtar kelimeler: Dondurma, mikrobiyolojik ve kimyasal kalite
The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked

 

ABSTRACT : In this study, the chemical and hygienic quality of ice-cream produced and sold in Isparta marked were determined. In this research, 30 ice-cream samples were examined and the average number of total aerobic mesophilic bacteria was found to be 4.16x103 cfu/g, coliforms were 2.6x102 cfu/g. While no ice-cream samples contained Staphylococcus aureus, only one sample was determined Escherichia coli. The mean of dry matter, fat, total sugar, lactic acid (acidity) and pH of ice-cream samples were found as; %34.69, %5.73, %22.38, %0.31, and 5.94, respectively.
Key words: Ice cream, microbiological and chemical quality

Year 2002, Volume: 33 Issue: 4, - , 10.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Osman Sağdıç This is me

D. Dilşad Tülüoğlu This is me

Sami Özçelik This is me

Bedia Şimşek This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2002 Volume: 33 Issue: 4

Cite

APA Sağdıç, O., Tülüoğlu, D. D., Özçelik, S., Şimşek, B. (2011). Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi / The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(4).
AMA Sağdıç O, Tülüoğlu DD, Özçelik S, Şimşek B. Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi / The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;33(4).
Chicago Sağdıç, Osman, D. Dilşad Tülüoğlu, Sami Özçelik, and Bedia Şimşek. “Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Kalitesi / The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33, no. 4 (January 2011).
EndNote Sağdıç O, Tülüoğlu DD, Özçelik S, Şimşek B (January 1, 2011) Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi / The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33 4
IEEE O. Sağdıç, D. D. Tülüoğlu, S. Özçelik, and B. Şimşek, “Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi / The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 4, 2011.
ISNAD Sağdıç, Osman et al. “Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Kalitesi / The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33/4 (January 2011).
JAMA Sağdıç O, Tülüoğlu DD, Özçelik S, Şimşek B. Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi / The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33.
MLA Sağdıç, Osman et al. “Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Kalitesi / The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 4, 2011.
Vancouver Sağdıç O, Tülüoğlu DD, Özçelik S, Şimşek B. Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi / The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33(4).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/