Research Article
BibTex RIS Cite

The Relationships Between The Yields Of 305-Day Milk, Fat, Protein, Dry Matter, Milk Constituents With Some Reproductive Characteristics In Black Pied Cattle

Year 2002, Volume: 33 Issue: 3, 293 - 296, 10.01.2011

Abstract

The study was carried out to determine relationships between yields of 305-day milk, fat, protein, total dry matter (TDM) constituents with some reproductive characteristics on Holstein Friesian Cattle raised at Hatay State Farm. The material of the study was consisted of lactation records of Holstein Friesian Cows calved in 1987-1999 period at Hatay State Farm. Variance analysis were applied on the data for calving season, calving year and lactation order using Least Square Analysis Method. Standardization were applied on data for the effects found significant statistically. The averages of calving interval in various milk yield groups are different from each other significant statistically. Although yields and rates belong to investigated characteristics do not create variation significant statistically on calving interval. Correlation coefficients between 305-day milk yield with service period and calving interval are 0,111±0,03859 and 0,175±0,0340 (P<0,01) respectively. The corrlelation coefficients between calving interval and the yields of fat, protein, TDM are 0,156±0,0679 (P<0,05), 0,229±0,0662 (P<0,01); 0,183±0,0669 (P<0,01) respectively. The correlation coefficients between calving interval and the rates of fat, protein, TDM are not significant statistically.

Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler

Year 2002, Volume: 33 Issue: 3, 293 - 296, 10.01.2011

Abstract

Bu araştırma Hatay Tarım İşletmesi Siyah Alaca sığırlarında 305 gün süt, yağ, protein, toplam kuru madde (TKM) verimlerinin belirlenmesi, süt bileşimi ile bazı döl verim özellikleri arasındaki ilişkilerin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini Hatay Tarım İşletmesinde 1987-1999 periyodunda buzağılayan Siyah Alaca ineklerine ait laktasyon kayıtları oluşturmuştur. Veriler, buzağılama mevsimi, buzağılama yılı ve laktasyon sırası için En Küçük Kareler Metodu kullanılarak variyans analizine tabi tutulmuştur. Önemli bulunan etkiler için ilgili verilere standardizasyon uygulanmıştır. Muhtelif süt verim gruplarında buzağılama aralığı ortalamaları biribirlerinden istatistik olarak önemli derecede farklıdır. Buna karşın, incelenen süt komponent oran ve verim grupları, buzağılama aralığında önemli düzeylerde varyasyon yaratmamaktadır. 305 gün süt verimi ile servis periyodu ve buzağılama aralığı arasındaki korelasyon katsayıları sırası ile 0,111±0,03859; 0,175±0,0340 (P<0,01); buzağılama aralığı ile yağ, protein, TKM verimleri arasındaki korelasyon katsayıları sırası ile 0,156±0,0679 (P<0,05), 0,229±0,0662 (P<0,01), 0,183±0,0669 (P<0,01) olarak belirlenmiştir. Buzağılama aralığı ile yağ, protein ve TKM oranları arasındaki korelasyonlar ise istatistik olarak önemli değildir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Özel Şekerden This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2002 Volume: 33 Issue: 3

Cite

APA Şekerden, Ö. (2011). Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(3), 293-296.
AMA Şekerden Ö. Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;33(3):293-296.
Chicago Şekerden, Özel. “Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri Ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33, no. 3 (January 2011): 293-96.
EndNote Şekerden Ö (January 1, 2011) Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33 3 293–296.
IEEE Ö. Şekerden, “Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 3, pp. 293–296, 2011.
ISNAD Şekerden, Özel. “Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri Ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33/3 (January 2011), 293-296.
JAMA Şekerden Ö. Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33:293–296.
MLA Şekerden, Özel. “Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri Ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 3, 2011, pp. 293-6.
Vancouver Şekerden Ö. Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33(3):293-6.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/