Research Article
BibTex RIS Cite

Comparison, Growth Rate, Feed Conversion Rate and Meat Quality of Albino and Normal Pigmented Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)

Year 2002, Volume: 33 Issue: 3, 301 - 307, 10.01.2011

Abstract

In this study, we’ve compared the growth performance, daily feed consumption, feed conversion ratio and condition factor of albino and normally pigmented rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) which was subject to pure and mixed species culture conditions. In addition we’ve evaluated the chemical composition of meat both species. In the study, 150 albinos and 150 normally pigmented 0+ year class member rainbow trout mean fish weight 75g were used. Group arrangements were, pure normal (50), mixed normal (25), mixed albino (25) and pure albino (50). Experiment was conducted as a three group and two replica for each group, and total six fish tank were used. At the end of the 120 day study, mean fish weights were 317.5 g (pure normal), 366.4 g (mixed normal), 315.3 g (mixed albino) and 319.9 g (pure albino). According to final mean weights, we might conclude that, mixed normal group has shown better growth performance in comparison to the others (P<0.05). Mean daily feed consumptions, feed conversion ratios and condition factors were not statistically significant among the groups. But feed conversion ratio in mixed group was found slightly lower than others. The chemical analyses showed us that dry matter, ash, protein and fat ratios were not different between albino and normal rainbow trouts.

Albino ve Normal Pigmentli Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın Yem Değerlendirme, Büyüme ve Et Kaliteleri Bakımından Karşılaştırılması

Year 2002, Volume: 33 Issue: 3, 301 - 307, 10.01.2011

Abstract

Bu çalışmada, saf ve karışık olarak yetiştirilen albino ve normal pigmentli gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) büyüme performansları, günlük yem tüketimleri, yem değerlendirme oranları ve kondisyon faktörleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca bu varyetelerin etlerinin kimyasal kompozisyonları tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada 0+ yaş grubuna ait ortalama 75 g ağırlığında 150 adet albino ve 150 adet normal pigmentli gökkuşağı alabalığı kullanılmıştır. Deneme, saf normal (50), karışık (25 normal ve 25 albino) ve saf albino (50) olmak üzere 2 tekerrürlü 3 gruptan oluşturulmuştur. 120 günlük çalışma sonunda, saf normal grubu 317.5±66.03 g, karışık gruptaki normaller 366.4±74.27 g, karışık gruptaki albinolar 315.3±44.63 g ve saf albino grubu 319.9±50.26 g ortalama ağırlıklarına ulaşmışlardır. Bu son ağırlık değerlerine göre karışık gruptaki normallerin diğer gruplardan daha yüksek bir büyüme performansı gösterdiği saptanmıştır (P<0.05). Ortalama günlük yem tüketimi, yem değerlendirme oranları ve kondisyon faktörleri gruplar arasında önemli bir farklılık göstermemiştir. Fakat karışık grupta yem değerlendirme oranı nispeten daha düşük bulunmuştur. Yapılan kimyasal analizler sonucunda albino ve normal gökkuşağı alabalıklarının kuru madde, kül, protein ve yağ oranları önemli bir farklılık göstermemiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Önder Yıldırım This is me

Ali Değirmenci This is me

Esat Mahmut Kocaman This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2002 Volume: 33 Issue: 3

Cite

APA Yıldırım, Ö., Değirmenci, A., & Kocaman, E. M. (2011). Albino ve Normal Pigmentli Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın Yem Değerlendirme, Büyüme ve Et Kaliteleri Bakımından Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(3), 301-307.
AMA Yıldırım Ö, Değirmenci A, Kocaman EM. Albino ve Normal Pigmentli Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın Yem Değerlendirme, Büyüme ve Et Kaliteleri Bakımından Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;33(3):301-307.
Chicago Yıldırım, Önder, Ali Değirmenci, and Esat Mahmut Kocaman. “Albino Ve Normal Pigmentli Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın Yem Değerlendirme, Büyüme Ve Et Kaliteleri Bakımından Karşılaştırılması”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33, no. 3 (January 2011): 301-7.
EndNote Yıldırım Ö, Değirmenci A, Kocaman EM (January 1, 2011) Albino ve Normal Pigmentli Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın Yem Değerlendirme, Büyüme ve Et Kaliteleri Bakımından Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33 3 301–307.
IEEE Ö. Yıldırım, A. Değirmenci, and E. M. Kocaman, “Albino ve Normal Pigmentli Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın Yem Değerlendirme, Büyüme ve Et Kaliteleri Bakımından Karşılaştırılması”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 3, pp. 301–307, 2011.
ISNAD Yıldırım, Önder et al. “Albino Ve Normal Pigmentli Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın Yem Değerlendirme, Büyüme Ve Et Kaliteleri Bakımından Karşılaştırılması”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33/3 (January 2011), 301-307.
JAMA Yıldırım Ö, Değirmenci A, Kocaman EM. Albino ve Normal Pigmentli Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın Yem Değerlendirme, Büyüme ve Et Kaliteleri Bakımından Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33:301–307.
MLA Yıldırım, Önder et al. “Albino Ve Normal Pigmentli Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın Yem Değerlendirme, Büyüme Ve Et Kaliteleri Bakımından Karşılaştırılması”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 33, no. 3, 2011, pp. 301-7.
Vancouver Yıldırım Ö, Değirmenci A, Kocaman EM. Albino ve Normal Pigmentli Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın Yem Değerlendirme, Büyüme ve Et Kaliteleri Bakımından Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33(3):301-7.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/