ÖZET: Bu çalışma, Doğu Anadolu Bölgesi, Erzurum İli Pasinler ilçesi yöresinde ekonomik potansiyeli bulunan hafif agrega ocağından sağlanan agregayla üretilen hafif betonların ısı iletkenlik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma konusu olan hafif agregaya, ilgili standartlardaki deneyler uygulanmış ve agrega özellikleri saptanmıştır. Özellikleri bilinen agreganın farklı iki granülometrisi kullanılarak üç ayrı dozajlı hafif betonlar oluşturulmuştur. Sertleşmiş betonlarda 28 günlük birim ağırlık ve ısı iletkenlik değerleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, hafif agregayla üretilen betonun düşük birim ağırlık ve ısı iletkenlik değerlerine sahip olduğunu, doğal ve ayarlanmış granülometrili agregayla üretilen betonlar arasında çok büyük farklılık olmamakla birlikte ayarlanmış granülometrili betonların daha düşük ısı iletkenlik değerleri verdiğini göstermiştir.
Anahtar Kelimeler: Hafif beton, ısı iletkenliği, dozaj, tane dağılımı
Effect of Grading and Cement Contents on The Heat Conductivity Values of Lightweight Concrete
ABSTRACT: This research was carried out to determine heat conductivity properties of concrete produced with natural lightweight aggregates in Eastern Anatolian Region, Erzurum-Pasinler province that has economical potential. Aggregate properties were determined using the related standarts of lightweight aggregates. To produce lightweight concrete, lightweight aggregates were used in natural and adjusted grading and in three different cement contents. Unit weight of 28 days and heat conductivity were determined for hardened concrete. The results obtained have shown that concrete produced with lightweight aggregates have low unit weight and heat conductivity, however no significant differences were found between the concrete produced with natural and adjusted grading. Lightweight concrete produced with adjusted grading has shown low heat conductivity values.
Key Words: Lightweight concrete, heat conductivity, cement contents, grading
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 33 Issue: 3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/