in this research, 22 groundnut, 13 pistaehio and 9 almond samples collected from retail market in Er.rurum were analyzed for af1atoxin Bı using thin [ayer chroınatography (TLC) method. it wa~ determined that 5 (22.7%) of groundnut sarnples, 3 (23. %) of pistachio samples and 2 (22.2%) of almond smrıples contained atlatoxin Bı. The presence of af1atoxin Bı was deıecıed in concentretioııs ranging between I. and 1.3 ppb of dT)' fıııits. Tbe highest-Ievel of at1ato)(in B (ıı.3 ppb) was determined in a sample of groundnuts. it was deıermined tbat the atlatoxin is found in law levels in the contaminated samples
Bu çalışmada, Erzurum pıyasasından temın edilen n yerfıstı~ı. U Amcpfıstıllı ve 9 badem numunesi aflatoksin Bı kontaminasyonu bakımından analiz edilmiştır. Ince tabaka krrmatografisı (iTK) yöntemi ik incelenen yerfıstıgı örneklerinin S'inde (%22,7); Antepfıstıgı örneklerinin 3'Onde (%23, i) ve badem ıırnekkrinin 2'sinde (%22,2) aflaıoksin Bı 'e rastlanmıştlr. Tüm örneklerde (44) ailataksin B miktarı l, 1- 1,3 Jlpb arasında degişmiştir. En yUksek aflatoksin Bı miktarı 11,3 ppb ile bir yerfıstlgı omeginde belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, kanıamine örnekleriıı genelolarak insan sağlı~, açısından risk oluşturmayacak seviyede aflataksin içerdikJcri belirlenmişt
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 35 Issue: 1-2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/