ÖZET
Bu makalede sunulan literatürlere göre rumen mikroorganizmalarının
diyetik lipitler üzerine olan etkileri a~ağıdaki gibi özetlenebilir.
1- Rumen mikroorganizma/arı, hidrojenasyonla dOY1r!amış yağ
asit/erinden doym~ yağ asitleri ve bu asitlerin çeşitli itomerlerini meydana
getirebilmekte fakat bu olayların mekanizması ve hidrojenlerin
kaynağı henüz bilinmemektedir.
2- Rumen imikroorganizmaları gliseritlerin ve fosfolipitlerin hidralizinde
de etkilidirler. Bu, mikroorganizmaların lipaz enzimi salgılamaltrandan
ileri gelmektedir.
3- Trigliseritlerde yapılan in vitro ve in vivo denemeler rumende
iz miktarda gliserol bulıuıabileceğini göstermiştir. Koyun rumen kapsamı
ile fermentasyona uğrayan serbest gsilesor propiyonik asite dönüşebilektedir.
Bu uçucu yağ asidi gliserol jermentasyonunun son ürünü
olarak elde edilmiştir.,
4 Bakteriyel lipit/erde esansiyel yağ asitlerine rastlannuımıştır.
Eğer ergin ruminatlarm esansiyel yağ asitlerine ihtiyaçları varsa bunlar
diyetsel orijinli olmak ve rumendeki hidrojenasyon olayından kurtulmuş olamak zorundadırlar.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2010 |
Published in Issue | Year 1973 Volume: 4 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/