ÖZET : Bu çalışma, Geiemen Tarım İşletmesinde yetiştirilen ve 1982-1997 yılları arasında buzağılayan 7S0 baş Siyah-Alaca ineğe ait
süt ve döl verimi özelliklerine ait tanımlayıcı değerlerin hesaplanması İçin yapılmıştır. Gerçek süt verimi, 305-gün süt verimi, laktasyon süresi,
kuruda kalma süresi, ilkine buzağılama yaşı, gebelik süresi, buzağılama aralığı ve servis periyoduna ait genel ortalamalar sırasıyla
492S.8±39.71 kg, 4564.8±42.04, 322.6±2.68 gün. 73.7±2.29 gün. 30.6±0.15 ay. 278.2+0.28 gün. 388.5±3.39 gün ve
I 10.2±3.40 gün olarak hesaplanmıştır. İncelenen özelliklere; buzağılama yılı, buzağılama ayı ve laktasyon sırası etkileri önemli bulunmuştur.
Anahtar kelimeler: Siyah-Alaca, süt verimi, laktasyon süresi, buzağılama aralığı
MILK YİELD AND REPRODUCTİVE TRAİTS OF HOLSTEİNS RAİSED AT GELEMEN STATE FARM
ABSTRACT : This study vvas conducted to calculate the descriplive statlstics of mtlk yield and reproduction traits of 750 Holstein cows
raised in Geiemen state farm and calved betvveen 1982-1997.
Descriptive statislics of unadjusted milk yield, 305-day milk yield, lactation length, dry period, age at fırst calving, gestation length,
calving interval and service period vvere 4925.8±39.71 kg, 4564.8±42.04, 322.6±2.68 day, 73.7±2.29 day, 30.6±0.1S month,
278.2±0.28 day, 388.5+3.39 day and 110.2±3.40 day respectively. The effects of calving year, calving month and parity vvere significant
on traits considered in the analyses.
Key vvords: Holstein, milkyield. lactation period. calving interval
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 32 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/