Research Article
BibTex RIS Cite

THE EFFECT OF GROVVING PERJOD ON GROVVTH, YİELD AND QUAUTY OF SUGAR BEET

Year 2001, Volume: 32 Issue: 1, 41 - 49, 10.01.2011

Abstract

This study was conducled in order to investigate the effect of length of growing period on the growth. root and ctualîty of sugar beel in the field at the 19 different sites in the Eastern Anatolia region in 1994-99. On average. the grovvth point date, which is defined as the date on which a beet contains 4 g of sugar, was reached 65 days after sowing. Leaf are index of 3.5 for the optimum for sugar beet attaîned on 25 )uly. Maximum leafarea index rarıged from 4.5 to 5 İn the region. Leafyields increased rapidly betvveen earlyJuîy and mid - August, levelled ofT until mid-September and then decreased gradually untii end-October. Indlvldual root vvelght, and sugar, clear juice purity. root and sugar yield shovved a steady increase över the vvhole period. Averaged över allyears and locatlons, delaying harvest from 15 Sept. to 15 Oct. increased root vvelght from 440 to 675 g. root yield from 3601 to 5578 kg/da, sugar content from 16.09 to 18,02 % and clear juice purity from 86.76 to 88.39 % but leafvveight decreased from 370 to 320 g.

VEJETASYON PERYODU UZUNLUĞUNUN ŞEKER PANCARININ GELİŞİM, VERİM VE KALİTES ÜZERİNE ETKİSİ

Year 2001, Volume: 32 Issue: 1, 41 - 49, 10.01.2011

Abstract

Bu araştırma Doğu Anadolu koşullarında (9 farklı lokasyonda vejetasyon periyodu uzunluğunun şeker pancarı gelişim, verim ve kalitesine etkisini belirlemek amacıyla 1994- i 999 yılları arasında yürütülmüştür. Bir bitkinin yaklaşık olarak 4 g şeker ihtiva ettiği tam gelişim başlangıç dönemine.ikimden itibaren 65 gün sonra ulaşılmıştır. Şeker pancarı için optimum 3.5 yaprak alanı indeksine 25 Temmuzda ulaşılmıştır. Yörede en yüksek yaprak alan indeksi 4.5 -5 arasında değişmiştir. Yaprak verimi Temmuz başından Ağustos ortasına kadar hızia artmış. Eylül ortasına kadar fazla bir değişiklik olmamış, Ekim ayı sonuna kadar azalmıştır. Kök ve şeker ağırlığı, usare safiyeti, kök ve şeker veriminde vejetasyon peridu süresince sürekli artı görülmüştür.Yıt ve lokasyon ortalamalarına göre, sökümün Eylül ortasından Ekim ayı ortasına geciklirilmesiyle kök ağırlığı 440 g' dan 675 g" a. dekara kök verimi 3601 kg' dan 5578 kg'a, şeker oranı % 16.08' den % 18.02'ye, usare safiyeti ise % 8&.76'dan.% 88.39' a yükselirken, yaprak ağırlığı 370 g' dan 320 g' a düşmüştür.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Ramazan Çakmakçı This is me

Nermin Tıngır This is me

Publication Date January 10, 2011
Published in Issue Year 2001 Volume: 32 Issue: 1

Cite

APA Çakmakçı, R., & Tıngır, N. (2011). VEJETASYON PERYODU UZUNLUĞUNUN ŞEKER PANCARININ GELİŞİM, VERİM VE KALİTES ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(1), 41-49.
AMA Çakmakçı R, Tıngır N. VEJETASYON PERYODU UZUNLUĞUNUN ŞEKER PANCARININ GELİŞİM, VERİM VE KALİTES ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;32(1):41-49.
Chicago Çakmakçı, Ramazan, and Nermin Tıngır. “VEJETASYON PERYODU UZUNLUĞUNUN ŞEKER PANCARININ GELİŞİM, VERİM VE KALİTES ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32, no. 1 (January 2011): 41-49.
EndNote Çakmakçı R, Tıngır N (January 1, 2011) VEJETASYON PERYODU UZUNLUĞUNUN ŞEKER PANCARININ GELİŞİM, VERİM VE KALİTES ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32 1 41–49.
IEEE R. Çakmakçı and N. Tıngır, “VEJETASYON PERYODU UZUNLUĞUNUN ŞEKER PANCARININ GELİŞİM, VERİM VE KALİTES ÜZERİNE ETKİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 32, no. 1, pp. 41–49, 2011.
ISNAD Çakmakçı, Ramazan - Tıngır, Nermin. “VEJETASYON PERYODU UZUNLUĞUNUN ŞEKER PANCARININ GELİŞİM, VERİM VE KALİTES ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32/1 (January 2011), 41-49.
JAMA Çakmakçı R, Tıngır N. VEJETASYON PERYODU UZUNLUĞUNUN ŞEKER PANCARININ GELİŞİM, VERİM VE KALİTES ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;32:41–49.
MLA Çakmakçı, Ramazan and Nermin Tıngır. “VEJETASYON PERYODU UZUNLUĞUNUN ŞEKER PANCARININ GELİŞİM, VERİM VE KALİTES ÜZERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 32, no. 1, 2011, pp. 41-49.
Vancouver Çakmakçı R, Tıngır N. VEJETASYON PERYODU UZUNLUĞUNUN ŞEKER PANCARININ GELİŞİM, VERİM VE KALİTES ÜZERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;32(1):41-9.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/