ÖZET: Beslenmemizde geniş bir yere sahip olan tahı! ve tahıl ürünlerinin sağlığımız üzerine de şüphesiz önemli etkileri bulunmaktadır. Tahıl
ve ürünlerinde diyet lifi özellikle sindirim sisteminde meydana gelebilecek kanser riskini azaltmaktadır. Ayrıca kandaki kolesterol düzeyi ve
kroner kalp rahatsızlıkları ile diş çürümesi üzerine de olumlu etkileri söz konusudur. Ancak lahıl ve tahıl ürünlerinin bazı insanlarda çöljyak ve
fenilketorıuri gibi rahatsızlıklara sebep olduğu da bilinmekledir.
Anahtar Kelimeler: Tahıl ürünleri, insan sağlığı
THE PROPERTY OF CEREAL FOODS İN HUMAN HEALTH
SUMMARY: it has been vvell known that cereal foods have many advantages in human nutritîon and health. Dietary fibers in these type of
foods claimed have a reducing effect on cancer risk in human intestinal track. Addiüonally, il has a positive elfects on blood cholestero! and
coronary heart disease as vvell as dental caries. On the other hand, cereal foods m ay have also some antinutriüonal properties for coeliac and
phenilkelonury disease in some indivlduals.
Key Words: Cereal Foods, human health
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 32 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/