ÖZET: Bu çalışma ekim Öncesi farklı uygulamaların kızılcık (Cornus mas L.) tohumlarının
çimlenme oranları üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada seleksiyon yoluyla seçilen 4
kızılcık tipine ait tohumlar kullanılmıştır.
Tohumlara ekimden önce aşağıdaki uygulamalar yapılmıştır.
J. 0,30,60 ve 90 gün sürelerle +4 °C'de katlama (Kontrol),
2. Sıcak suda (80-100 °C) 30 dakika bekletme + 0,30,60 ve 90 gün sürelerle +4 °C'de katlama,
3. H2SO4 ile aşındırma + 0,30,60 ve 90 gün sürelerle +4 °C'de katlama.
Elde edilen bulgulara göre, sıcak su ve sülfürik asit uygulamaları tohumlarda çimlenme oranlarını
kontrole göre önemli derecede artırmıştır. Kontrolde %1.87 olan çimlenme oranı sıcak su uygulamasında %
22.08 ve H2SO4 uygulamasında da % 25.61 olarak belirlenmiştir.
Katlama sürelerinin artışı da tohumlarda çimlenme oranlarım artırmıştır. Katlama sûrelerine göre en
düşük çimlenme kontrol uygulamasında bulunurken {% 0.00), en yüksek çimlenme oranı 90 gün katlanan
tohumlarda (% 28.88) meydana gelmiştir.
Tohum çimlenmesi bakımından tipler arasında da farklılık olduğu belirlenmiş ve en yüksek çimlenme
25-ÜZ-20 tipinde (% 18.05) belirlenmiştir.
EFFECTS OF SOME TREATMENTS ON THE GERMINATION OF
CORNELIAN CHERRY (Cornus mas L.) SEEDS
SUMMARY: T his study was carried out to determine the effects of different treatments before
sowing on the germination of cornelian cherry (Cornus mas L.) seeds. In this study, the seeds of 4 selected
cornelian cherry types w ere used.
Foliovving treatments were applied to seeds before somng;
1. Stratification aı +4 °C for 0,30,60 and 90 days (Control),
2. Lef t in hot water (80-100 °C)for 30 min + stratification at +4 oq f0r 0,30, 60 and 90 days,
3. Scrafication with sulfuric acid + stratification at +4 °C for 0,30, 60 and, 60 and 90
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | January 5, 2011 |
Published in Issue | Year 1997 Volume: 28 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/