ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI
ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
Bugün dünyada insan beslenmesi için gerekli günlük enerji miktarının % 3'ü, C vitamini ihtiyacının %
14.4'ü, B vitaminleri ihtiyacının % 5-10'u, P, Fe, Mg, Cu, I, Zn, K ihtiyacının ise sırasıyle % 4.8, 4.8, 7.7,
4.8,13.4, 2.4, 24'ü patatesten karşılanabilmekledir.
Ülkemizde ise beslenme bakımından gerekli enerjiye % 5_î, proteine % 4.1. C vitaminine % 26.2, B
grubu vitaminlerine % 9.8-16.4, Fe, P, Cu'a % 8.7, Mg'a % 13.9, l'a % 24,4, Zn'ya % 4.6, K'a % 45.2
oranında patales katkıda bulunmaktadır. Bu katkı oranları Hollanda, Almanya, İngiltere, Fransa gibi patatesi fazla
tüketen ülkelerde daha yüksektir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | January 5, 2011 |
Published in Issue | Year 1997 Volume: 28 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/