ÖZET: Bu çalışmada, Türkiye'de tescilli bazı fasulye çeşitlerine ait tohumların fiziksel özellikleri ve
besin bileşimleri belirlenmiştir. Fasülyenin yedi çeşidine ait tohum örneklerinde (Yalova-17, Yalova-5, Şahin-
90, Şeker, Karacaşehir-90, Şehirali-90, Yunus-90) lesta oranı, 1000 dane ağırlığı, tohumun uzunluğu, eni,
kalınlığı ve nern içeriği ile protein miktarı tespit edilmiştir. Ayrıca, örneklerin P, K, Ca, Mg, Na, Fe ve Mn
içerikleri de saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre. protein kapsamının Yalova-17 çeşidinde daha yüksek
olduğu belirlenmiştir. Diğer tohum özelliklerinin ise, çeşitlere göre değişliği tespit edilmiştir.
SEED CHARACTERISTICS OF REGISTERED BEAN
CULTİVARS IN TURKEY
SU M M A R Y: This study conducted in order to determine the seed physical and food
characierisıics of bean cultivars registered in Turkey. Seed sarnples frorn seven cultivars (Yalova-17, Yalova-5,
Şahin-90, Şeker, Karacaşehir-90, Şehirali-90, Yunus-90) were evaluated for the tesia, 1000 seed vveighi, length,
width, thickness and moisture and protein content. The conients of P, K, Ca, Mg, Na, Fe ve Mn were also
analyzed in sarnples. According to the resulıs of the research, ıhe highest protein content was obtained in
Yalova-17 cultivar. Other characieristics investigated of bean seeds variedamong bean cultivars
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | January 5, 2011 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 27 Issue: 4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/