BibTex RIS Cite

EKMEĞİN KALİTESİ ÜZERİNE YOĞURUCU VE FIRIN TİPLERİNİN ETKİSİ / THE EFFECTS OF M1XER AND ÖVEN TYPES ON BREAD QUALITY

Year 1996, Volume: 27 Issue: 4, - , 05.01.2011

Abstract

ÖZET : Bu araştırmada, yoğurucu ve fırın tiplerinin ekmek kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır.
Ekmek yapım metodu olarak direkt hamur metodu esas alınmıştır. Konik ve gezer yoğurucularda yoğurulan
hamurlar döner tabanlı, sabit tabanlı matador tipi ve taş fırınlarda pişirilmiştir.
Yoğurucu tipi; ekmeğin spesifik hacmi, ekmek içi a (yeşil), b (sarı) ve ekmek kabuk rengin (L (açıklık)
değerleri ile 24 ve 72 saat sonraki ekmek içi yumuşaklık değerlerinde etkili olmuş, konik tipli yoğurucu gezer
tipi yoğurucuya kıyasla daha iyi sonuç vermiştir.
Fırın tipi; ekmeğin spesifik hacmi, ekmek içi tekslür yapısı, ekmek kabuk rengi L (açıklık) ve a
(kırmızı) değerleri ile 24 ve 72 saat sonraki ekmek içi yumuşaklık değerlerinde etkili olmuş, en iyi sonuçlar
sırasıyla döner tabanlı fırın, sabit labanlı matador ve taş fırınlardan elde edilmiştir.
THE EFFECTS OF M1XER AND ÖVEN TYPES ON BREAD QUALITY

 

SURMARY : The object of this research was to investigate the influence of mixer and öven types
on the quality of bread. The breadmaking rnethod was direct dough rnethod, and the doughs were preparad by
wandering and conical mixers and, ihen t hey were baked in roıating,fıxed base matador and stone ovens.
The mixer type was effeclive on spesific bread volume, bread crumb a (green), b (lighiness) and crust L
(light) color and crumb softrıess afıer 24 and 72 hours af ter baking. The conical with handle type mixer resulded
betler properıies than warderirıg rrııxer.
Also, the öven type was effecıive on bread spesific volume, crumb lexture, crusı color and crumb
hardness after 24 and 72 hours afıer baking. The besi resuhs were obtained wah roıaüng oven,fıxed base matador
and stone ovens respectivelly.

Year 1996, Volume: 27 Issue: 4, - , 05.01.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section Makaleler
Authors

H. Gürbüz Kotancılar This is me

İlyaz Çelik This is me

Publication Date January 5, 2011
Published in Issue Year 1996 Volume: 27 Issue: 4

Cite

APA Kotancılar, H. G., & Çelik, İ. (2011). EKMEĞİN KALİTESİ ÜZERİNE YOĞURUCU VE FIRIN TİPLERİNİN ETKİSİ / THE EFFECTS OF M1XER AND ÖVEN TYPES ON BREAD QUALITY. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(4).
AMA Kotancılar HG, Çelik İ. EKMEĞİN KALİTESİ ÜZERİNE YOĞURUCU VE FIRIN TİPLERİNİN ETKİSİ / THE EFFECTS OF M1XER AND ÖVEN TYPES ON BREAD QUALITY. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. January 2011;27(4).
Chicago Kotancılar, H. Gürbüz, and İlyaz Çelik. “EKMEĞİN KALİTESİ ÜZERİNE YOĞURUCU VE FIRIN TİPLERİNİN ETKİSİ / THE EFFECTS OF M1XER AND ÖVEN TYPES ON BREAD QUALITY”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27, no. 4 (January 2011).
EndNote Kotancılar HG, Çelik İ (January 1, 2011) EKMEĞİN KALİTESİ ÜZERİNE YOĞURUCU VE FIRIN TİPLERİNİN ETKİSİ / THE EFFECTS OF M1XER AND ÖVEN TYPES ON BREAD QUALITY. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27 4
IEEE H. G. Kotancılar and İ. Çelik, “EKMEĞİN KALİTESİ ÜZERİNE YOĞURUCU VE FIRIN TİPLERİNİN ETKİSİ / THE EFFECTS OF M1XER AND ÖVEN TYPES ON BREAD QUALITY”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 27, no. 4, 2011.
ISNAD Kotancılar, H. Gürbüz - Çelik, İlyaz. “EKMEĞİN KALİTESİ ÜZERİNE YOĞURUCU VE FIRIN TİPLERİNİN ETKİSİ / THE EFFECTS OF M1XER AND ÖVEN TYPES ON BREAD QUALITY”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27/4 (January 2011).
JAMA Kotancılar HG, Çelik İ. EKMEĞİN KALİTESİ ÜZERİNE YOĞURUCU VE FIRIN TİPLERİNİN ETKİSİ / THE EFFECTS OF M1XER AND ÖVEN TYPES ON BREAD QUALITY. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;27.
MLA Kotancılar, H. Gürbüz and İlyaz Çelik. “EKMEĞİN KALİTESİ ÜZERİNE YOĞURUCU VE FIRIN TİPLERİNİN ETKİSİ / THE EFFECTS OF M1XER AND ÖVEN TYPES ON BREAD QUALITY”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 27, no. 4, 2011.
Vancouver Kotancılar HG, Çelik İ. EKMEĞİN KALİTESİ ÜZERİNE YOĞURUCU VE FIRIN TİPLERİNİN ETKİSİ / THE EFFECTS OF M1XER AND ÖVEN TYPES ON BREAD QUALITY. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;27(4).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/