SUMMARY: The composition of beef earcasses has considerable importance in animal production
and meat markeling. Consequenıly, ıhere is a needfor reliable meıhods ofeslima/ing careass composition parlicularly
from measurement of !iving animaL. Ulımscanning is one of the indirecı objective methods used for predU:tion of
carcass composition of Iive anima/s. Ulırascanning equipment are grouped in/o "Au mode, "B" mode and Real-time
scanners. The resulıs ofexperiments in whiclr ultrasounds are evalUilıed indicme that infuıu.re, significance and exıent
of ıhe wi/iwtion from the ulerasound wi/l increase, as rhey are improve.
ÖZET: Hayvansal üretim ve eıjn pazarlanmasında sığır karkaslarının kompozjsyonu.rıun bilinmesi
tieari açıdan çok önemlidir. Bu nedenle, özellikle canlı hayvanların karkas kompozisyonunu tesbjt etmek için
güvenilir bir metoda ihtiyaç bulunmaktadır. Ultrason metodu, canlı hayvanların karw kompozisyonunu tayin etmek
için kullanılan indirekı objektif metodlardan birisidir. Ulırasonlar yapısalolarak "A" f7U)de. "B" f7U)de ve Real-eime
Iıltrasonlar olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Değişik /jp Ullrasonların denendjği arasıırma sonuçlarına göre,
gelecekte ul/rasonların gelişlirilmelerjy!e, hayvancılık sahasında önemleri daha fazla anacak ve pralik olarak
kullanım sahaları yaygınlaşcu:akıır.
Primary Language | en;tr |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | January 3, 2011 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 27 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/