ÖZET : Bu araştırma, su kültüründe yetiştirilen "Yalova 9" çeşidi domaıes
bitkisinin, (a) vejetaıif gelişme ve kuru madde verimi ve (b) N, P, K, Ca, Mg, Mn, Fe ve
Zn içeriği üzerine NH4 ve NO3 azotu beslenmesinin etkilerini araştırmak amacıyla
yapılmıştır. Deneme, laboratuvar koşullarında çiçeklerime başlangıcına kadar 55 gun süre
ile su kültüründe yürütülmüştür.
Genel olarak, vejetaıif gelişme NO3 ve NH/un her kişini de içeren çözeltilerde
yetişen bitkilerde daha iyi olmuştur. Besin çözeltisinde NH4 artarken, tüm bitki
aksamlarında toplam N artmış ve Ca, Mg, Na ve K azalmış; öte yandan fosfor, yaprak ve
saplarda artmış, köklerde ise azalmıştır. Bitki üst aksamlarında ve köklerde mikrobesin
elementleri içeriğinin çözeltideki N kaynağına bağlı olarak açık bir eğilim göstermediği
belirlenmiştir.
Sonuç olarak, büyüme ortamında bulunan, tek baştna NO3 ve NO3 + NH4
kombinasyonlarının, bitki gelişmesini, tek başına NH/a göre daha fazla artırdığı
anlaşılmaktadır.
SUMMARY: This research has been carried out in order to fınd out the
influence of NO3 and NH4-N nutrition on; (a) the vegetative growth and dry matter yield
and (b) N, P, K, Ca, Na, Mg, Mn, Fe and Zn content of tomato planı (Yalova 9) grown
in w>ater culture. The eıperimeni was carried out in laboratory conditions for a period of
55 days. The test planı was harvested just beforeflowering In general, the vegetative growth berter when plants were grown in solution
containing both NO3 and NH4. With increasıng NH4 in nutrient solution, total -N
increased, where as K, Ca, Mg and Na contents of ali parts analysed decreased with
increasing NH4 in solution increased P content ofstems and leaves, were as decreased P
in roots. The micronutrients determined in tops and roots have not shown a clear
tende ney depending on the N-Source in nutrient solution.
As a result it can be concluded that NO3-N alone or NO3 in combînation with
NH4 in growth media, have increased plant growth more than NH4 alone.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | January 3, 2011 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 26 Issue: 4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/