ÖZET : Bu araştırma, Erzincan koşullarında yetiştirilen Hasanbey,
Karacabey, Şalak, Hacthailoğlu, Şekerpare ve Tokaloğlu (Erzincan) kayısı
çeşitlerinde polenlerin değişik ortamlardaki canlılık ve çimlenme düzeylerinin
belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Polen canlılığının tespitinde 2, 3, 5 Triphenyl
Tetrazolium Clorid ve iyotlu Potasyum İyodür (İKİ) çözeltileri kullanılmıştır.
Polenlerin çimlenme düzeyleri "asılı damla" yöntemiyle % 5, 10, 15, 20 ve 25'lik
sakkaroz; 50,100, 200 ve 300 ppm'lik borik asil ve "doymuş petri" yöntemiyle % 1
agar + % 5,10,15'lik sakkaroz karışımı ortamlarında belirlenmiştir.
En yüksek polen canlılık ve çimlenme düzeyi Hasanbey ve Karacabey
çeşitlerinde tespit edilmiştir. Bütün çeşitlerde de, polen canlılık nispeti, polen
çimlenme oranından biraz yüksek bulunmuştur. Ayrıca, 6 çeşitte de en yüksek polen
çimlenme düzeyi "asılı damla" yönteminde, % 15'lik sakkaroz konsantrasyonunda
elde edilmiştir.
A STUDY ON THE DETERMINATION OF POLLEN VIABILITY AND
GERMINATION AND THEIR INTERACTION OF SOME APRICOT
CULTIVARS
SUMMARY : In this study, it was aimed to determine pollen viability and
germination ratios of Hasanbey, Karacabey, Şalak, Hacıhaliloğlu, Şekerpare and
Tokaloğlu (Erzincan) aprİcots grown in Erzincan conditions. İn determination of
pollen viability, 2, 3,5 Triphenly Tetrazolium Clorid and İKİ solutions were used. İn
establishing pollen germination, two method, "hanging-drop" with 5, 120,15, 20,
25 % sucrose and w i ıh 5,100,200,300 ppm boric acid and "agar plate" (1 % difco
agar + 5,10,15 % sucrose) were used.
The highest level of viability and germination were seen in Hasanbey and Karacabey cıütivars. In ali cuîtivars, the ratios of pollen viability were found as higher
than those of germination. Further, the highest pollen germination ratio was observed
in the "hanging-drop" with 15 % sucrose
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 12, 2010 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 25 Issue: 3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/