ÖZET : Bu araştırma, 1986-1990 yıllan arasında, Atatürk Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür.
Aliso ve Pocahontas çilek çeşitlerinde değişik azot (0, 7,14,21 kg/da N) ve
fosfor (0, 6,12,18 kg/da P20$) dozlarının uygulandığı bu çalışmada, uygulamaların
meyvenin bazı kimyasal özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmadan elde
edilen sonuçlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir :
1. Değişik dozlardaki azotxfosfor kombinasyonları tneyvenin suda çözünen
kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik, pH ve vitamin C içeriğinde çeşitlere göre
farklı etkiler yapmıştır.
2. Denemede tek başına azot dozları meyvenin SÇKM içeriğini artırmış, titre
edilebilir asit içeriğini ise Aliso çeşidinde azaltırken, Pocahontas çeşidinde artırmıştır.
Diğer taraftan, azot uygulamaları meyve pfi'sında ve vitamin C içeriğinde dozlara ve
Çeşitlere göre bazen azaltıcı, bazen de artırıcı yönde etkiler meydana getirmişlerdir.
3. Fosfor dozları meyvenin SÇKM içeriğini artırırken, titre edilebilir asit
içeriğinde çeşitlere göre farklı etkiler yapmıştır. Ayrıca, fosfor uygulamalarının
meyve pH'sını genelde Aliso çeşidinde azalttığı (P3 dozu hariç); Pocahontas çeşidinde
ise etkilemediği (Pt dozu hariç) belirlenmiştir, öte yandan, fosfor uygulamaları
genellikle Aliso çeşidinde meyvenin vitamin C içeriğini bazı dozlarda azaltırken,
Pocahontas çeşidinde ise önemli bir değişim meydana getirmemiştir
THE EFFECTS OF DİFFERENT NITROGEN x PHOSPHOUR
COMBINATIONS ON SOME FRUIT COMPOSITIONS IN
STRAWBEARRY cvs. ALISO AND POCAHONTAS
SUMMARY : This study was carried out in the University of Atatürk,
Faculty of Agriculture, Department of Horticulture in Erdzurum in 1986 to 1990.
İn this experiment that various doses of nitrogen (0, 7, 14, 21 kg/da N) and
phosphour (0, 6,12, 18 kg/da P205) were applied, and the effects of applications on
some fruit compositions have been investigated.
The results can be summarized asfollows :
1. NxP combinations had different effects according to cuîtivars regarding
TSS (Total soluble sugars), titrable acidity, pH and ascorbic acid contenı of fruit.
2. The nitrogen increased the TSS while in both cuîtivars. İt decreased the
titrable acid content in AUso wheraas but increased in Pocahontas. On the other hand,
the applications of nitrogen caused both decreasing and increasing effects on the pH
and ascorbic acid content according to doses and cuîtivars.
3. W hile phosphour doses increased TSS content, they had different effects
on titrable acidity according to cuîtivars. İn generally, phosphour applications
decreased the pH and ascorbic acid in Aliso, exceptP$ dose but they had no effects in
Pocahontas, except Pı dose.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 12, 2010 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 25 Issue: 3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/