ÖZET : Bu araştırmada, Hasanbey, Şalak, Hacıhaliloğlu ve Tokaloğlu
(Erzincan) kayısı çeşitlerinden alınan polenlerin oda koşullarında, -4 °C ve -18 °C'de 1
yıllık muhafaza süresince çimlenme düzeyinde meydana gelen değişimin saptanması
amaçlanmıştır. Polen çimlenme düzeyinin belirlenmesinde "asılı damla" yönteminde
% 15'lik sakkaroz konsantrasyonu kullanılmıştır.
Oda koşullarında muhafaza edilen polenlerin çimlenme gücü 6 ay sonra
tamamen kaybolurken, -4 X ve -18 X'de depolanan çiçek tozlarının yaklaşık 1 yıl
canlılığını sürdürdükleri tespit edilmiştir. Fakat, bütün çeşitlerde muhafaza süresince
-4 X ve -18°C'dekipolenlerin çimlenme oranları önemli ölçüde azalmıştır. Yaklaşık 1
yıl sonra -18 X'deki polen çimlenme nispetinin, -4 X^'dekilerden daha yüksek olduğu
belirlenmiştir. Muhafaza sonunda en düşük polen çimlenme düzeyi Tokaloğlu
Çeşidinde (% 10), en yüksek çimlenme düzeyi ise Hasanbey çeşidinde (% 16)
bulunmuştur.
A STUDY ON THE POLLEN STORAGE OF APRICOT
(.Prunus armeniaca L.)
SUMMARY : The germînation ofpollens stored at room temperature, at -4
°C and -18 °C for different periods was investigated in 15 % sucrose using hanging
drop method. Pollens were obtained from Hasanbey, Şalak, Hacıhaliloğlu and
Tokaloğlu apricots. Pollens stored at -4 °C and-18 X were vaible after one year
period while those at room temperature were inviable after six months storage,
although rate of germination was reduced considerable of storage period. After aboui
one year, the rates of germination at -18 X were higher than at -4 X. Ar the end of
storage period, the lowest rate of germination wasfound in Tokaloğlu cultivar (10%)
whereas the highest rate was in Hasanbey cultivar (16 %).
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | January 3, 2011 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 25 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/