ÖZET
Nihat ÖZENz
Proteinlerin biyolojik değerleri arasındaki farklılıklar, bü·
yük ölçüde onların amino asit yapılan arasındaki farklılıklardan
ileri .gelmektedir. Bununla beraber, proteinlerin biyolojik
değerlerini sadece amino asit kompozisyonları ile izah
etmek güçtür. Çünkü bunun yanında proteinlerin sirıdirilebi·
len kısmında bulunan amino asitleI'in miktarları ile bunların
birbirlerine oranları da önemlidir. Bu bakımdan proteinlerin
biyolojik değerlerinin hayvanlarda yapılacak biyolojik denemelerle
saptamak zorunlu olmaktadır.
Proteinlerin biyolojik değerlerini ölçmeye yarayan çeşit.
li metotlar geliştirilmiştir. Bunların eri önemlileri: ı. Nitrojen
dengesi metodu 2. Thomas-Mitchell metodu, 3. Protein yarayışlılık
oranı, 4. Minimum protein metodu, 5. Yumurta ika.
me değeri, 6. Fare replesyon metodu, 7. Nitrojen bcılans endeksi,
8. Kimyasal puanlama metodu, 9. Esansiyel amino asit
endeksi,lA. Net proteinden yararlanma. Bu metotlal'-Ia değişik
laboratuarlardan elde edilen neticelerin büyük farklılıklar
göstermemesi için çeşitli standart yöntemler geliştirilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2010 |
Published in Issue | Year 1974 Volume: 5 Issue: 2-3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/