ÖZET
Son yarım asır içerisinde kalp ve damar rahatsızlıklarmdan
ölüm olaylarının fazlaca artmış olması, konu ile ilgili bilim
ddamlarmı öncelikle bu rahatsızlıkların etkenlerini ortaya
koyma yönÜJıde çalışmaya zorlamış, tüm Üıkelerde bu konuyu
ele alan çok sayıda araştırma yapılmış ve bu gün de
yapılmaktadır. Bu rahatsızlıklara neden olarak birinci derecede
kalıtım, hareket noksanlığı, doymuş yağların yüksek
miktarlarda alınışı ve ani heyecanlanmalar, ikinci derecede de
ırk, coğrafidurum, toplumsal tabakalar, aile gelırleri, şişmanlık,
sigara ku/lmıma ve meşguliyet gibi etkenler üzerinde durulmaktadır.
Ancak, bu güne değin yapılan araştırmalarda bu
rahatsızlıkların kesin etkeni ortaya konulamadığıgibi; bir çok
araştırmada da birbirinin' tamamen aksi sonuçlar alınmıştır.
Son yıllarda özellikle süt yağı üzerinde önemle durularak bu
yağın gerek doymuş yağ asitlerini ve gerekse kolesterolü içermesi
bakımından aranan etken olduğupek çok yayının özkonusunu
oluşturmuş ise de, konuyu genişliğine ele alan bir çok
araştırrmılarda bu saVı çürütücii sonuçlar alınmış, konu hem
kolesterol ve değişik yapılı yağ asitleri ve hem de fosfolipidler
ve diğer besin maddeleri yönünden incelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2010 |
Published in Issue | Year 1975 Volume: 6 Issue: 4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/