BibTex RIS Cite

KÜLTÜR MANTARLARI SPORLARININ ÇİMLENDİRİLMESİNDE PETRİ KAPLARI VE ECZA ŞiŞELERİNİN KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Year 1976, Volume: 7 Issue: 4, - , 28.12.2010

Abstract

ÖZET
Bu araştırma 1975 yılında Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma
Enstitüsü Mantar Laboratuvarında yürütülmüştür.
Yenen mantar sporlarının biomalt agar besi ortamı kullanılarak
petri kaplarında mı, yoksa ecza şişelerinde mi daha iyi çimlendiğini saptayabilmek
için bu araştırma yapılmıştır. Araştırmadan aşağıdaki sonuçlar
alınmıştır :
1. Biomalt Agar besi ortamı kullanılarak petri kaplarına ve renksiz
ecza şişelerine ekilen mantar sporları, (Agaricus bisporus)'nın çimlenme
nisbetleri petri kaplarında yüksek (flmuştur.
2. Sporların ekilmesinden, çimlenmeye kadar geçen süre değişik
bulunmuştur. Petri kaplarına ekilen sporlar, spor ekiminden 9~1O gün
sonra çimlenmeye başladığı halde, ecza şişelerinde bu süre 21-22 gün olarak
tespit edilmiştir. Spor çimlenmesinde 30 günlük süre esas alınmıştır.
Petri kaplarında. spor ekiminden 9-10 gün sonra başlıyan spor çimlenmesi
12-15 gün sonra maksimum seviyeye ulaşmıştır. Ecza şişelerinde
ise spor çimlenmesi, spor ekiminden 23-26 gün sonra en yüksek seviyeye
varmıştır.
3. Aynı besi ortamı kullanıldığı, halde spor çimlenmesinin petri
kaplarında daha erken başlamasının ve çimlenme nisbetinin daha. yüksek
olmasının nedeni çevre şartlarından meydana geldiği sanılmaktadır.
4. Enfeksiyon, pe/ri kaplarında dahafazla olmuştur. Ecza şişelerinde
enfeksiyon ya çok az olmuş veya hiç olmamıştır.'
5. Tüm çalişmaların zincirleme olarak tamamen steril şartlarda
yapma olanağma sahip olan yerlerde, spor çimlendiritmesinin petri kaplarmda
yapılmasımn daha faydalı olacağı," aksi olan şartlarda ecza şişelerini
kııllanma mecburiyetinin bulunduğu anlaşılmıştır.

İnvestigation on the Spore Genninatian of Cultivated Mushromo (Agaricus his porus) in the Petri Dishes and Bottles

The researeh was earrİed out at
Yalova in the Mushroom laborator
of Horticultural Research and Training
Centre in 1975.
The aim from the investigation is
to determine wheather petri dishes or
bottles are suita ble for the germination
of the euItivated mushroom spores on
biomalt agar medium. The following
results were obtained:
1. The pereentage of spore germination
were found to be higher in the
peto dishes than bottles.
2. In the petri disbes, the spores
started to germinate 9-10 days after
but in. the bottles 21 -22 days from the
inoculation. The maximum percantage
of the spore germination was reeorded in
the petri dishes after 12-15 days from
the inoeulation while after 23-26 days
İn the bottles.
3. The germination of the spores
started earlier and the percentage of
the germination is hiğher in the petri
disnes than bottles. The reason of
that should be environmental faetors.
4. The ratio of the infection in the
petri dishes İs higher than the bottles.
5. ır the sterile eonditions could
be obtained the petridishes were ım:ıeh
more suitable than bottle s for tbe germination
of spores. But underuncontrolled
conditions the bottles must be
used.

Year 1976, Volume: 7 Issue: 4, - , 28.12.2010

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section ARAŞTIRMALAR
Authors

Refik Alan This is me

Publication Date December 28, 2010
Published in Issue Year 1976 Volume: 7 Issue: 4

Cite

APA Alan, R. (2010). KÜLTÜR MANTARLARI SPORLARININ ÇİMLENDİRİLMESİNDE PETRİ KAPLARI VE ECZA ŞiŞELERİNİN KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(4).
AMA Alan R. KÜLTÜR MANTARLARI SPORLARININ ÇİMLENDİRİLMESİNDE PETRİ KAPLARI VE ECZA ŞiŞELERİNİN KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. December 2010;7(4).
Chicago Alan, Refik. “KÜLTÜR MANTARLARI SPORLARININ ÇİMLENDİRİLMESİNDE PETRİ KAPLARI VE ECZA ŞiŞELERİNİN KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7, no. 4 (December 2010).
EndNote Alan R (December 1, 2010) KÜLTÜR MANTARLARI SPORLARININ ÇİMLENDİRİLMESİNDE PETRİ KAPLARI VE ECZA ŞiŞELERİNİN KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7 4
IEEE R. Alan, “KÜLTÜR MANTARLARI SPORLARININ ÇİMLENDİRİLMESİNDE PETRİ KAPLARI VE ECZA ŞiŞELERİNİN KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 4, 2010.
ISNAD Alan, Refik. “KÜLTÜR MANTARLARI SPORLARININ ÇİMLENDİRİLMESİNDE PETRİ KAPLARI VE ECZA ŞiŞELERİNİN KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7/4 (December 2010).
JAMA Alan R. KÜLTÜR MANTARLARI SPORLARININ ÇİMLENDİRİLMESİNDE PETRİ KAPLARI VE ECZA ŞiŞELERİNİN KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;7.
MLA Alan, Refik. “KÜLTÜR MANTARLARI SPORLARININ ÇİMLENDİRİLMESİNDE PETRİ KAPLARI VE ECZA ŞiŞELERİNİN KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 4, 2010.
Vancouver Alan R. KÜLTÜR MANTARLARI SPORLARININ ÇİMLENDİRİLMESİNDE PETRİ KAPLARI VE ECZA ŞiŞELERİNİN KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;7(4).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/