Research Article
BibTex RIS Cite
Year 1976, Volume: 7 Issue: 4, 181 - 191, 28.12.2010

Abstract

İNEK SÜTÜNDE VİTAMİN A SEVİYESİNE YEMİN, MEVSİM VE COĞRAFİK BÖLGENİN, lRKIN, LAKTASYONUNUN ELEKTROMANYETİK RADYASYONUN ISININ VE DEPOLAMANlN TESİRİ

Year 1976, Volume: 7 Issue: 4, 181 - 191, 28.12.2010

Abstract

Çok az miktarları dahi çeşitli hayatifonksiyonlarm yapılabilmesinde etkili olan vitaminlerden A vitamini organizmada sentezlenemediği için besinlerle alınmakta, kan aracılığı ile de süte intikal etmektedir. Vitaminierin yağda eriyenler grubuna giren Avitamininin sütteki miktarı 100 gr.'da 0,005-0,015 mgr. arasındadır. Vitamin-A STEPP ve HOPKINS'm XX. asrın başlannda yaptıklarz araştırmalar sonucunda bulunmuştur. ısviçreli kimyager KARRER 1933 yılmda bünye yapısını belirtmiş. bir B-ionen halkas! ve bir de y'an zincirden ibaret yüksek moleküllii primer bir alkololduğu anlaşılmıştır, Sütteki Vitamin A ile yemdeki karotin arasında sıkı bir bağıntı vardır. Geçici olarak vücud rezervlerinden yapılan ilaı'e dişıiida, sütün vitamin-A değeri tamamen yeme bağlıdır. Inekler rasyonlarmdan Viramin-A'yı karotin formu ile altr. ViKuda alınan karotinin bir kısmı süte karotin olarak diğer bir kısmı da vitamin- A'ya çel'rilerek intikal eder. Yeşil bitkiler karotin bakımından zengin, kurutulmuş yemler ise fakirdir. Son yıllarda yemdeki karotin miktarının süte intikal durumu üzerinde çok ilgi çekici çalışmalar yapılmıştır. Bitkilerde teşekkül eden Vitamin-A miktarı güneş/eme durumuna bağlıdır. GÜJleşli günlerin uzun ve çok olduğu mevsim ve yerlerin bitkilerinde daha çok pro-vitamin-A meydana gelir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section DERLEMELER
Authors

Nurhan Akyüz This is me

Publication Date December 28, 2010
Published in Issue Year 1976 Volume: 7 Issue: 4

Cite

APA Akyüz, N. (2010). İNEK SÜTÜNDE VİTAMİN A SEVİYESİNE YEMİN, MEVSİM VE COĞRAFİK BÖLGENİN, lRKIN, LAKTASYONUNUN ELEKTROMANYETİK RADYASYONUN ISININ VE DEPOLAMANlN TESİRİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(4), 181-191.
AMA Akyüz N. İNEK SÜTÜNDE VİTAMİN A SEVİYESİNE YEMİN, MEVSİM VE COĞRAFİK BÖLGENİN, lRKIN, LAKTASYONUNUN ELEKTROMANYETİK RADYASYONUN ISININ VE DEPOLAMANlN TESİRİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. December 2010;7(4):181-191.
Chicago Akyüz, Nurhan. “İNEK SÜTÜNDE VİTAMİN A SEVİYESİNE YEMİN, MEVSİM VE COĞRAFİK BÖLGENİN, LRKIN, LAKTASYONUNUN ELEKTROMANYETİK RADYASYONUN ISININ VE DEPOLAMANlN TESİRİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7, no. 4 (December 2010): 181-91.
EndNote Akyüz N (December 1, 2010) İNEK SÜTÜNDE VİTAMİN A SEVİYESİNE YEMİN, MEVSİM VE COĞRAFİK BÖLGENİN, lRKIN, LAKTASYONUNUN ELEKTROMANYETİK RADYASYONUN ISININ VE DEPOLAMANlN TESİRİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7 4 181–191.
IEEE N. Akyüz, “İNEK SÜTÜNDE VİTAMİN A SEVİYESİNE YEMİN, MEVSİM VE COĞRAFİK BÖLGENİN, lRKIN, LAKTASYONUNUN ELEKTROMANYETİK RADYASYONUN ISININ VE DEPOLAMANlN TESİRİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 4, pp. 181–191, 2010.
ISNAD Akyüz, Nurhan. “İNEK SÜTÜNDE VİTAMİN A SEVİYESİNE YEMİN, MEVSİM VE COĞRAFİK BÖLGENİN, LRKIN, LAKTASYONUNUN ELEKTROMANYETİK RADYASYONUN ISININ VE DEPOLAMANlN TESİRİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7/4 (December 2010), 181-191.
JAMA Akyüz N. İNEK SÜTÜNDE VİTAMİN A SEVİYESİNE YEMİN, MEVSİM VE COĞRAFİK BÖLGENİN, lRKIN, LAKTASYONUNUN ELEKTROMANYETİK RADYASYONUN ISININ VE DEPOLAMANlN TESİRİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;7:181–191.
MLA Akyüz, Nurhan. “İNEK SÜTÜNDE VİTAMİN A SEVİYESİNE YEMİN, MEVSİM VE COĞRAFİK BÖLGENİN, LRKIN, LAKTASYONUNUN ELEKTROMANYETİK RADYASYONUN ISININ VE DEPOLAMANlN TESİRİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 4, 2010, pp. 181-9.
Vancouver Akyüz N. İNEK SÜTÜNDE VİTAMİN A SEVİYESİNE YEMİN, MEVSİM VE COĞRAFİK BÖLGENİN, lRKIN, LAKTASYONUNUN ELEKTROMANYETİK RADYASYONUN ISININ VE DEPOLAMANlN TESİRİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;7(4):181-9.

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/