ÖZET
Radyasyonlar, Mikroorganizmaların kontrol altına alınmasında uygulanan,
sıcaklık, kurutma, süzme, ozmotik basınç, yüksek basınç, çökfiimıe
gibi fiziksel etkenlerden biridir. Zamanımızda, gÜlleş ışınları, ultraviole
ışınları, X ışınları, gamma ışınları, katot ışınları, üksek frekansh
ses dalgaları, elektrik akımı gibi radyasyonlar çeşitli mikrobiyolojik
amaçlar için kullanılmaktadır. Bu radyasyonlar, molekül veya elektron
akımı ile meydana getirdikleri sıcaklık ile, veya ortamda oluşturdukları
zararlı kimyasal maddelerle, ya da canlı Iıücredeki molekül veya atomlarm
iyonizas)'onu ile mikroorganizmalar üzerine etki ederler. Bu
etki, radyasyanun dozu ve etki altında bulundurma müddetine göre,
mikroorganizmalarm enzim aktivitesini önleme veya genelik mutasyona
uğratma veyahut öldürme şeklinde olur .Radyasyonlar genellikle, su ve
havanın sterilizasyonu, madeni, cam, tahta ve beton yüzeylerin sterifjzasyonıt
ve gıda maddelerinin ve yemlerin bozulmadan saklanması gibi amaçlarda
kullanılmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2010 |
Published in Issue | Year 1976 Volume: 7 Issue: 4 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/