BibTex RIS Cite

IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ

Year 1976, Volume: 7 Issue: 4, - , 28.12.2010

Abstract

ÖZET
Işınlanan gıdanın besleme değerini ve toksik yönden güvenilir
olduğunu araştırmada karşılaşılan problemler gözden geçirilmektedir.
Radyasyonun gıdalann besleme değeri üzerindeki etkisi kolayca ölçülebi/
ir. Işınlama ile besleme değerinde olması 'muhtemel değişmelerin tüketici
için önemli olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Işınlanan gıdamn
emniyetle tüketilebilir olduğunu göstermede kullamlan en eski ve
önemli teknik, böyle gıdalada uzun devre hayvan besleme çalışmaları
olmuştur. Muamele görmüş tam bir gıda üzerinde bu tip araştırmanın
planlanması ve yürütülmesinde karşılaşılan pratik problemler ortaya konmakta
ve ışınlanan gıdanm emniyetle tüketilip tiiketilemiyeceğine karar
verirken bu gibi çalışmalardon elde edilen malümatm esas alındığı,
oysa bunun yeterli olmadığı tartışılmaktadır. Işınlanan gıdalMla hayvan
besleme çalışmalarmdan elde edi/en veri/ere dayanan, model rasyonlar
üzerindeki toksikolojik çalışmalara yönelik bir toplu yaklaşım sergi/
enmekte ve ışınlama sonucu gıdalarda meydana gelen değişmelerin toksikolojik
açıdan önemi konusunda bu temel görüş açıklanmaktadır.
"Sağlıklı olma" veya "bütünlük" kelimesi, esas itibariyle ışInlanan
gıdalarta ilgili olarak ku/lamldığı için, geçen 25 yıl içinde teknik bir anlam
kazandı. Bu tek kelime üç ayrı kavramı ifade eder: Gıdanın besleme değeri,
mikrobiyolojik ve toksikolojik yönden güvenilir olması. Bu özel anlamda,
gıdanm duyusal (organaleplik) özelliği itibariyle benimsenebilir oluşu ve
dış görünüşüyle çekici/iği,"sağlıklı" teriminin manası içinde düşünülmezler.

Year 1976, Volume: 7 Issue: 4, - , 28.12.2010

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section ÇEVİRİLER
Authors

J.r. Hickman This is me

Fevzi Keleş (çev.) This is me

Publication Date December 28, 2010
Published in Issue Year 1976 Volume: 7 Issue: 4

Cite

APA Hickman, J., & Keleş (çev.), F. (2010). IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(4).
AMA Hickman J, Keleş (çev.) F. IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. December 2010;7(4).
Chicago Hickman, J.r., and Fevzi Keleş (çev.). “IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7, no. 4 (December 2010).
EndNote Hickman J, Keleş (çev.) F (December 1, 2010) IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7 4
IEEE J. Hickman and F. Keleş (çev.), “IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 4, 2010.
ISNAD Hickman, J.r. - Keleş (çev.), Fevzi. “IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7/4 (December 2010).
JAMA Hickman J, Keleş (çev.) F. IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;7.
MLA Hickman, J.r. and Fevzi Keleş (çev.). “IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 4, 2010.
Vancouver Hickman J, Keleş (çev.) F. IŞINLANAN GIDANIN SAĞLIKLI OLMASI PROBLEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;7(4).

Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/