ÖZET
Yurdumuzun birçok yerlerinde olduğu gibi, Erzurum çevresinde de
her geç~n yıl konservecilik gelişmekte l'e konserve ürünler artmaktadır.
Bölgemizde, köylüleı imizin bir araya gelerek kurmuş oldukları kooperatifler
aracılığı ile işlettikleri konserve imalathanelerinin; daha verimli
çalışması, üretilen konservelerin daha dayanıklı olması, konserl'e gıdalardan
maksimum faydanın sağlanabilmesi ve halk sağlığı açısından,
meydana gelebilecek zararların önlenmesi amacıyla, bu imalathanelerde
üretilen sebze konservelerinin mikrobiyolojik kontrollerinin yapılması,
araştırmamızın esas gayesini teşkil etmektedir. Ayrıca, yine halkımızın
sağlrğı yönünden ve bölgemizde üretilen konservelerin üzerinde yapılan
çalışmaları mukayese etmek için, Erzurum ili dışında üretilip şehir piyasasında
satılmakta olan teneke kutulardaki çeşitli sebze konserveleri de
aynı mikrobiyolojik incelemelere tabi tutuldu.
Bu çalışmada, Erzurum çevresinde yapılan yeşilfasulye konser-l'ele~
rinden 125 adet, Erzurum ili dışında üretilen çeşitli sebze konseivelerinden
128 adet olmak üzere toplam 253 adet konserve örneği kullanıldı.
Örneklerin kültürel muayenelerinde, Erzurum kaynaklı kOflservelerin
63 ünden CI';; 50.4) 76, Erzurum ili dışında yapılan konservelerin II inden
CI';; 8.6) II olmak üzere toplam 87 Bacillus stamı Cstrain) izole
edildi. /dentifikasyon işlemleri sonunda, Erzurum çel'resinde üretilen
konserve örneklerinin 41 inde (% 32.8) Bacillus stearothermophilus,
9 unda CI';; 7.2) B. subtilis, 13 ünde (% 10.0) B. pumilus, 6 sında CI';; 4.8)
B. megaterium, 2 sinde Cl';; 1.6) B. cereus, Erzurum ili dışında yapılan
konservelerden, bezeiyelerin 1 inde C% 1.5) B. stearothermophilus, 4 ünde (% 5.9) B. subtilis, i inde (% 1.5) B. pumi/us, türlülerin 3 üde
(% 10.0) Ye baklaların 1 inde (% i 0.0) B: subtilis bakteri türlerinin
bulunduğu saptandı. Böylece, izole edi/en 87 Bacillus cınsı bakteri
stamlarından 82 sinin (% 94.3) tanımı yapılabi/di. Beşi (% 5.7) ise tanımlanamadı.
MICROBIOLOGICAL RESEARCHES ON THE CANNED
VEGETABLE FOODS SOLD IN ERZURUM
in this research, 253 samples of
canned vegetable, inCıuding 125 samples
of canned green beans coilected
from the Erzurum Province and 128
samples of various canned vegetable
produced in the other places apart
from Erzurum Province, were mierobiologically
examined.
At the cultural examinations 87
Baci/lus strains were isolated. Seveutysix
of these were isolated from 63
samp1es of Erzurum origine and the
other II strains were from out of Erzurum
origine. At the and of the roierobiological
identification, the following
findings were obtained; a) fortyone
(32.8 %) out of 125 samples of
vegetable collected from Erzuıum Province
with Badl/us stearothermophilus,
9 samples (7. %) with B. subti/is, 13
. samples (4.8 %) with B. megaterium
and 2 samples 0.6 %) were cantamiuated
with B. cereus. b) in the case
of the samples produced. out side of
Erzurum Province, one of the canned
pea samples (1.5 %) with B. stearot~
hermophilus, and 4 (5.9 %) samples
with B. subtilis and one sample (I.5
~) was contaminated with E. pumi/us.
Three samples of the mixed vegetablo
samples (10.0 %) and one of the br0ad-
bean samples (10.0 %) were contaminated
with B. subtilis. Thus, the
microbiological identification of the
82 (94.3 %) of 87 Bacillus strains could
be made, whereas 5 (5.7 %) Bacillus
strains could not be identified.
In addit on, the results found in
this work discussed and compared
with the findings of previous works
which have been given in the literature
review. As a result, in order to produce
healtier canned foods, sonie general
sugges60ns were ~iven.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2010 |
Published in Issue | Year 1978 Volume: 9 Issue: 2-3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/