ÖZET
Memleketimizde çayır ve mer'aların gübrelenmesi gün geçtikçe
daha fazla önem kazanmaktadır. Çünkii giderek aftan yem sorununa
karşı,- çayır ve mer'aların vejetasyonları da bozulmakta ve bu dui
um üretilen yem miktarını. azaltmaktadır.
Gübrelemedeki esas ilkeler' (a) bölgenin yağış durumu, (b) vejetasyonun
botanik kompozisyonu ve (c) bu alanlardan faydalanma şekline
göre saptanma/ıdır. Burada unutulmaması gereken bir husus gübrelemenin
ancak orta ve daha iyi ~'ejetasyonlu çayır ve me~'alara önerilebileceğidir.
Türkiye'nin iklim durumu ile çayır ve mer'alarınut. özelliklefi dikkate
alınarak gübie önerisi. aşağıdaki maddeler şeklide belirtilebilir.
a- 'Memleketimizeki orta ve daha iyi kalitede vejetasyonları ola!!
çayır ve mer'alar mutlaka gübrelenmelidir.
b- çayır ve mer'alara önerilecek azot miktarı bölgenin su düzeni ile
uyumlu olmalıdır.
c- Vejetasyonların tamamı veya büyük bir çoğunluğu buğdaygit
yem bitki/erince oluşturulan çayır ve mer'aların sadece azotla gübrelenmesi,
d- Kıyı bölgelerimiz gibi nisbeten daha fazla yağış alan Fe vejetasyonlarında
yeterince (en az % 25) baklagil/eri içeren çayır ı'e mer'alara
uygun dozlarda azot, fosfor ve potasyumlu gübrelerin uygulanması,
e- Diğer bölgelerdeki aynı özelliğe sahip çayır ve mer'aların azotla
ve fosforla gubrelenmesi,
fr Vejetasyonları aşırı derecede bozu!muş çok zayifve zayıfözellikteki
kıraç mer'aları gübrelemenin ekonomik olmayacağı düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | DERLEMELER |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2010 |
Published in Issue | Year 1978 Volume: 9 Issue: 2-3 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/